Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ISTORIJSKI PROJEKAT SREBRENICA NA BANjALUČKOM SAJMU KNjIGA

sajam-bl-253d3b21Istorijski projekat Srebrenica ove godine je po prvi put predstavljen na Banjalučkom Sajmu knjiga koji se otvara u utorak 18. septembra 2012. Na štandu Projekta biće izloženo dvanaest posebnih izdanja Projekta na srpskom i engleskom jeziku. Ta izdanja predstavljaju presek dosadašnjeg istraživačkog rada ove nevladine organizacije i pružaju celovitu sliku uzroka, toka i posledica događaja u srebreničkom kraju za vreme građanskog rata u BiH između 1992. i 1995. godine. Poseban predmet istraživačkog rada Projekta su dešavanja iz jula 1995. i sistematsko preispitivanje utemeljenosti zvaničnog narativa o tim događajima po kome je tada 8.000 muslimanskih zarobljenika  u Srebrenici po kratkom  postupku bilo streljano, što navodno predstavlja genocid za koji je srpska strana odgovorna.

 

Saznanja do kojih je Projekat došao, i koja su dokumentovana u njegovim izdanjima, dovode mogućnost izvođenja takvih zaključaka pod ozbiljnu sumnju.

U sredu 19. septembra, tačno u podne, u prostoriji na Sajmu knjiga koja predviđena za promocije Istorijski projekat Srebrenica će održati  prezentaciju tri izdanja koja se po prvi put predstavljaju široj javnosti.

Srebrenica: falsifikovanje istorije, sabrani tekstovi deset domaćih i stranih autora koji nastoje da dirigovanim obmanama suprotstave činjenice i argumente zaista neprekrojene istorijske istine o Srebrenici. Knjiga je objavljena u saradnji sa beogradskim nedeljnikom „Pečat“ i njena distribucija na teritoriji BiH bila je zabranjena  od strane sarajevskih cenzora 29. juna 2012.

Srpske žrtve Srebrenice, 1992. – 1995. Najnovija istraživačka monografija Istorijskog projekta Srebrenica koja popunjava ogromnu i neoprostivu prazninu u literaturi na temu stradanja srpskog stanovnštva srebreničkog kraja tokom rata u BiH, 1992. – 1995. Knjiga se sastoji iz detaljnog pojedinačnog opisa pedeset napada na srpska naselja srebreničkog kraja, navodeći imena žrtava i izvršioca zločina. Atmosfera bespoštednog terora koji je zračio iz srebreničke enklave pod kontrolom Armije BiH ilustrovana je izjavama preživelih srpskih žrtava i muslimana iz same enklave. U prilogu knjige evidentirano je 705 srpskih civilnih žrtava u skladu sa odredbama Ženevske konvencije, podrazumevajući da će se  tokom daljih istraživanja taj broj povećavati. U posebnom prilogu nalaze se izjave iz perioda Drugog svetskog rata koje su prebegli Srebreničani dali Komesarijatu za izbeglice u Beogradu, što ilustruje kontinuitet zločina na tom području. Ovo je prva knjiga koja na naučan i objektivan način dokumentuje masovno stradanje srpskog naroda srebreničkog kraja tokom rata 1992. – 1995, čime se nedvosmisleno opovrgava teza o jednonacionalnoj patnji na tom području.

Komisija Vlade Republike Srpske i njen Izveštaj 2004. godine (Kobne posledice političke neodgovornosti), gde se po prvi put objavljuje kontroverzni i dugo vremena od javnosti  skrivani Izveštaj o Srebrenici koji je Vlada Republike Srpske, na čelu sa tadašnjim Predsednikom, po naređenju Visokog predstavnika usvojila 2004. godine. Pored izvornog teksta Izveštaja iz 2004. godine, u monografiji se nalaze prikaz okolnosti pod kojima je taj dokumenat nastao i kritička analiza njegovog sadržaja. Takođe, tu je i Izveštaj komisije kako je trebalo da bude napisan da su autori vodili računa o činjenicama i interesima Republike Srpske. Najzad, monografija sadrži presek reakcija u svetu na Izveštaj tadašnje Vlade o Srebrenici, koje su bez izuzetka bile štetne i porazne po Republiku Srpsku.

 

Na konferenciji za štampu i promociji novih izdanja govoriće Stefan Karganović, predsednik Istorijskog projekta Srebrenica.

 

Izvor: ISTORIJSKI PROJEKAT SREBRENICA

 

Vezane vijesti:

SREBRENICA: ZVANIČNA PRIČA NA „APARATIMA ZA VJEŠTAČKO DISANjE“

Srebrenica falsifikovanje istorije

Dama u crnim čizmama i zaslužena kazna za „negiranje genocida“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: