Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

ISTORIJSKI PROJEKAT SREBRENICA NA BANjALUČKOM SAJMU KNjIGA

Datum objave: utorak, 18 septembra, 2012
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

sajam-bl-253d3b21Istorijski projekat Srebrenica ove godine je po prvi put predstavljen na Banjalučkom Sajmu knjiga koji se otvara u utorak 18. septembra 2012. Na štandu Projekta biće izloženo dvanaest posebnih izdanja Projekta na srpskom i engleskom jeziku. Ta izdanja predstavljaju presek dosadašnjeg istraživačkog rada ove nevladine organizacije i pružaju celovitu sliku uzroka, toka i posledica događaja u srebreničkom kraju za vreme građanskog rata u BiH između 1992. i 1995. godine. Poseban predmet istraživačkog rada Projekta su dešavanja iz jula 1995. i sistematsko preispitivanje utemeljenosti zvaničnog narativa o tim događajima po kome je tada 8.000 muslimanskih zarobljenika  u Srebrenici po kratkom  postupku bilo streljano, što navodno predstavlja genocid za koji je srpska strana odgovorna.

 

Saznanja do kojih je Projekat došao, i koja su dokumentovana u njegovim izdanjima, dovode mogućnost izvođenja takvih zaključaka pod ozbiljnu sumnju.

U sredu 19. septembra, tačno u podne, u prostoriji na Sajmu knjiga koja predviđena za promocije Istorijski projekat Srebrenica će održati  prezentaciju tri izdanja koja se po prvi put predstavljaju široj javnosti.

Srebrenica: falsifikovanje istorije, sabrani tekstovi deset domaćih i stranih autora koji nastoje da dirigovanim obmanama suprotstave činjenice i argumente zaista neprekrojene istorijske istine o Srebrenici. Knjiga je objavljena u saradnji sa beogradskim nedeljnikom „Pečat“ i njena distribucija na teritoriji BiH bila je zabranjena  od strane sarajevskih cenzora 29. juna 2012.

Srpske žrtve Srebrenice, 1992. – 1995. Najnovija istraživačka monografija Istorijskog projekta Srebrenica koja popunjava ogromnu i neoprostivu prazninu u literaturi na temu stradanja srpskog stanovnštva srebreničkog kraja tokom rata u BiH, 1992. – 1995. Knjiga se sastoji iz detaljnog pojedinačnog opisa pedeset napada na srpska naselja srebreničkog kraja, navodeći imena žrtava i izvršioca zločina. Atmosfera bespoštednog terora koji je zračio iz srebreničke enklave pod kontrolom Armije BiH ilustrovana je izjavama preživelih srpskih žrtava i muslimana iz same enklave. U prilogu knjige evidentirano je 705 srpskih civilnih žrtava u skladu sa odredbama Ženevske konvencije, podrazumevajući da će se  tokom daljih istraživanja taj broj povećavati. U posebnom prilogu nalaze se izjave iz perioda Drugog svetskog rata koje su prebegli Srebreničani dali Komesarijatu za izbeglice u Beogradu, što ilustruje kontinuitet zločina na tom području. Ovo je prva knjiga koja na naučan i objektivan način dokumentuje masovno stradanje srpskog naroda srebreničkog kraja tokom rata 1992. – 1995, čime se nedvosmisleno opovrgava teza o jednonacionalnoj patnji na tom području.

Komisija Vlade Republike Srpske i njen Izveštaj 2004. godine (Kobne posledice političke neodgovornosti), gde se po prvi put objavljuje kontroverzni i dugo vremena od javnosti  skrivani Izveštaj o Srebrenici koji je Vlada Republike Srpske, na čelu sa tadašnjim Predsednikom, po naređenju Visokog predstavnika usvojila 2004. godine. Pored izvornog teksta Izveštaja iz 2004. godine, u monografiji se nalaze prikaz okolnosti pod kojima je taj dokumenat nastao i kritička analiza njegovog sadržaja. Takođe, tu je i Izveštaj komisije kako je trebalo da bude napisan da su autori vodili računa o činjenicama i interesima Republike Srpske. Najzad, monografija sadrži presek reakcija u svetu na Izveštaj tadašnje Vlade o Srebrenici, koje su bez izuzetka bile štetne i porazne po Republiku Srpsku.

 

Na konferenciji za štampu i promociji novih izdanja govoriće Stefan Karganović, predsednik Istorijskog projekta Srebrenica.

 

Izvor: ISTORIJSKI PROJEKAT SREBRENICA

 

Vezane vijesti:

SREBRENICA: ZVANIČNA PRIČA NA “APARATIMA ZA VJEŠTAČKO DISANjE”

Srebrenica falsifikovanje istorije

Dama u crnim čizmama i zaslužena kazna za „negiranje genocida“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top