Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istorijski dokazi stradanja- jasenovačkim žrtvama vratiti lice (VIDEO)

Inicijativa u Javnoj ustanovi Spomen područje “Donja Gradina” za prikupljanje fotografija stanovništva Kozare i Potkozarja, stradalog u Drugom svjetskom ratu u koncentracionom logoru Jasenovac, naišla je na veliki odziv stanovništva.

Izložba u Jasenovcu Foto: RTRS
Izložba u Jasenovcu Foto: RTRS

Na adresu Spomen područja stiglo je na stotine fotografija stradalih u Jasenovcu. Osim fotografija u Donju Gradinu pristiglo je i na stotine dopisnih karti i brojnih predmeta, koji svjedoče o zvjerskim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima pod okriljem zloglasne Nezavine države Hrvatske.

Prikupljene fotografije i dokumenti biće dio muzejske zbirke, koja bi naredne godine trebalo da bude predstavljena javnosti.

U zločinačkom ustaškom pohodu, prije više od sedam decenija pod okriljem Nezavisne države Hrvatske, brojne srpske, romske i jevrejeske porodice potpuno su ugašene u logoru smrti Jasenovcu. Samo su rijetki među logorašima imali sreću da prežive jasenovačku golgotu.

I danas ih proganjaju mučna sjećanja na svirepe ustaške likvidacije nevinih. Banjalučanin Nikola Gojković, rodom iz Podgradaca pod Kozarom, nikada nije upoznao oca, jer su ga ubile ustaše u zloglasnom Jasenovcu. Osim oca, pobijena mu je skoro cijela porodica. Kaže, naša dužnost je sačuvati sjećanja na žrtve jasenovačke golgote.

“Ostajemo mi koji kao ja, kao potomak, da se čuje, da se obiđe ovo sveto mjesto i da se prenosi dalje sa pokoljenja na pokoljenje sjećanja na nevino stradale ljude Potkozarja i Kozare”, rekao je Gojković.

U Spomen području “Donja Gradina“ prikupili su na stotine fotografija jasenovačkih žrtava, predmeta i dokumenta koji svjedoče o zvjerskim zločinima u Jasenovcu, pod okriljem NDH. Cilj je – jasenovačkim žrtvama vratiti lice i sačuvati istinu od zaborava.

“Dobili smo dosta i oznaka koje su Jevreji morali da nose na lijevoj strani prsa. To su one metalne pločice sa slovom Ž, Židov, odnosno Jevrej. Imamo tu jednu nadžak sjekiru, koja je pronađena na rijeci Savi. Nadžak sjekira je bila i oruđe i oružje za vrijeme NDH, ali ono što mi smatramo da je sa njom vršeno ubijanje”, izjavila je Tanja Tuleković, direktorka Spomen područje “Donja Gradina“.

U cilju očuvanja istine o stradanju, u Spomen području prikupljaju i verbalna svjedočanstva rijetih preživjelih logoraša. Svako ko želi učestvovati u prikupanju muzejske građe, dovoljno je da pozove ovu ustanovu.

“Znam da su ljudi emotivno vezani za neke fotografije i ne žele da nam poklone. Mi ih u tom slučaju skeniramo, tako da uglavnom možemo ostvariti saradnju”, dodala je Tulekovićeva.

Zajednička muzejska zbirka naroda Kozare i Potkozarja i Spomen područja “Donja Gradina“ biće predstavljena javnosti naredne godine, a predviđeno je da bude i dio fundusa budućeg Memorijalnog muzeja.

U koncentracionom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata ubijeno je 700.000 Srba, Jevreja, Roma i ostalih antifašista. Podatak pred kojim mnogi zanijeme je ubistvo 20 hiljada nedužne djece.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Pristižu fotografije stanovništva Kozare i Potkozarja …

Obezbijeđeni uslovi za čuvanje i prikupljanje muzejske građe …

Donja Gradina: U Jasenovcu i danas ćuti užas | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: