fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИСТОРИЈСКИ ЧАС О ОДБРАНИ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Козарска Дубица

Козарска Дубица

У свим основним и средњим школама у Козарскоj Дубици сутра ће бити одржан историjски час поводом обиљежавања 20 година од одбране те општине и западне границе Републике Српске од хрватске агресиjе.

 

Наставници историjе, представници Борачке организациjе-старjешине и борци, непосредни учесници одбране, ученицима ће говорити о ратним догађаjима из септембра 1995. године.

 

Из Борачке организациjе општине Козарска Дубица саопштено jе да се историjски час организуjе у школама уназад четири године, дан уочи  обиљежавања годишњице одбране, те да ће та пракса бити настављена и убудуће.

 

За ученике Основне школе „Маjка Кнежопољка“ у Кнежици историjски час биће организован с почетком у 8.20 часова, а за ученике у подручноj школи у Међувођу у 9.30 часова.

 

Историjски час у школи „Свети Сава“ у Козарскоj Дубици почеће у 11.30, а у школи „Вук С. Караџић“ у 12.20 часова.

 

У Средњошколском центру „Никола Тесла“ почетак часа наjављен jе за 9.30 часова.

 

Централна манифестациjа „Одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресиjе“ биће одржана у петак, 18. септембра у Козарскоj Дубици.

 

У току траjања офанзиве Хрватске воjске, Хрватског виjећа одбране и Армиjе БиХ на jугозападни дио Републике Српке, Хрватска jе напала и западни дио Српске на простору од Новог Града до Градишке, са намjером да се окупира териториjа до Бањалуке и створе предуслови да се деjства продуже до риjеке Дрине.

 

У агресиjи хрватске воjске 18. и 19. септембра 1995. године на подручjу западно-краjишких општина, односно на териториjе општина Козарска Дубица, Нови Град и Костаjница, убиjена су 104 лица, од коjих 54 цивила и 50 припадника оружаних снага Републике Српске.

 

Насеља и градови су претрпjели велика разарања и штете.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ПОРАЖАВАЈУЋЕ НЕПРОЦЕСУИРАЊЕ ЗЛОЧИНА

ЗАПАДНИ ДИО СРПСКЕ ОДБРАЊЕН ЗАХВАЉУЈУЋИ ЈЕДИНСТВУ

ПОМЕН БРАНИОЦИМА ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Западно краjишке општине – Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: