Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istorija, rat i identitet Srba u RS

“Istorija je pokazala da se nacionalni identitet ne može nametati niti se može na silu uvesti lojalnost nekoj državi, bez obzira da li se onaj ko vrši to nametanje zove Kalaj, Broz ili Ešdaun.”

-Obrad Kesić, predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu-

Identitet se najprostije definiše kao kolektivno samoodređenje jedne grupe, kao ono što nju čini tim što ona jeste. Uzevši u obzir sve komponente koje čine srpski identitet, dve su imale presudnu ulogu u našem formiranju i samoodređenju; naša istorija i naša SPC. Ove dve naročito, ostale manje-više.

Uzevši u obzir prvu komponentu, našu istoriju, vidimo da na najveći deo nje možemo biti sa pravom ponosni i da je ona bitna u (samo) određenju u smislu svesti o sopstvenoj, nekadašnjoj, veličini, snazi, moći i uticaju. Međutim, ona ne bi trebalo da posluži kao “sedativ” za nacionalnu uljuljkanost i komfornost, te “maštanja” o prošlim vremenima i lamentiranja nad njima, naprotiv, već kao podsticaj da dostignemo staru slavu i stari sjaj.

Što se tiče SPC, u periodu kada nismo imali državu, Crkva nam je bila i Crkva i Država. Njena presudna uloga u očuvanju srednjevekovnog nasleđa i njegovog “usađivanja” u novovekovni srpski identitet je nemerljiv.

Na ova dva stuba se formirala srpska nacija. Pored njih, veliku ulogu su imale i one manje prijatne i lepe pojave i procesi; seobe, stradanja, egzodusi, preveravanja, genocidi.

Na snazi i samosvesti Srba preko Drine, najviše se vidi sjedinjenje ovih elemenata. Tako združeni, oni su inspirisali Srbe na sve hrabre poduhvate u periodu 1992-1995.

Dok je odsustvo države u periodu NDH bilo glavni razlog za srpsko stradanje, dotle je Republika Srpska bila (i ostala! ) garant za srpski o(p)stanak preko Drine, tj. između Drine, Une i Save.

Pogledajte u novoj epizodi emisije Srpska raskršća sve vezano za gore navedene teme.

Gost je bila dr Jelena Vukoičić, politikolog i stručnjak za islamski terorizam.

Voditelj emisije je Nikola Jović.

Produkcija je HelmCast.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: