fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ISTORIJA POTISNUTA IZ ŠKOLA POD PRITISKOM MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Predavanje_o_Prvom_svjetskom_ratu_u_Modrici-165938abIstorija kao nauka je pod pritiskom međunarodne zajednice potisnuta iz škola u BiH, a posebno u Republici Srpskoj, gdje se o istorijskim događajima bitnim za Srbe uči po skraćenom obimu i iz udžbenika koji su spornog kvaliteta, izjavio je docent na Odsjeku istorije Filozofskog fakulteta Banjaluka Borivoje Milošević.
„Prošle godine, povodom početka Prvog svjetskog rata, srpska istorijska nauka javnosti je ponudila na uvid nove činjenice koji se tiču Velikog rata i stradanja Srba na prostoru BiH“, rekao je Milošević na predavanju „Zatiranje srpske duhovnosti i kulture u Prvom svjetskom ratu“, koje je sinoć u Srpskom kulturnom centru organizovala Svetosavska omladinska zajednica Modriča.

On je istakao da je održan veliki broj okruglih stolova, tribina, naučnih skupova i predavanja s ciljem da se istraže i javnosti predstave nepoznati ili prikrivani detalji iz srpske prošlosti.

„Narod koji ne drži do svoje prošlosti ne drži ni do svoje budućnosti“, rekao je Milošević.

Član Svetosavske omladinske zajednice Modriča Dario Purić rekao je da je u Modriči malo pažnje dato stogodišnjici od početka Prvog svjetskog rata, Velikog rata u kome su stradali mnogi Srbi.

Predavanje je pratilo oko 100 mladih, među kojima su bili i članovi Srpske omladinske zajednice iz Broda.

„Malo se govori u školama o nacionalnim temama i djeca su u oskudici sa znanjima o istorijskim događajima s početka 20. vijeka“, rekao je predsjednik Svetosavske omladinske zajednice Brod Goran Marjanović.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

PATRIJARH IRINEJ OTVORIO IZLOŽBU O VOJNOM SVEŠTENSTVU

OTKRIVENO SPOMEN-OBILjEŽJE „OKO SOKOLOVO“

OVE GODINE OBILjEŽAVANjE DVA ZNAČAJNA ISTORIJSKA DOGAĐAJA

PRVI SVJETSKI RAT – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: