Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istoričari odlučili da je „Za Dom Spremni” ustaški pozdrav

Portal Index.hr piše da većina onih koji uzvikuju “za dom spremni” to pravda tvrdnjom da to uopšte nije ustaški pozdrav, nego “stari hrvatski pozdrav” koji se nalazi na grbu HOS-a, inače, uredno registrovanog kod državnih službi

Foto Tanjug, foto Fah/T.Pavlek
Foto Tanjug, foto Fah/T.Pavlek

I ove godine na obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije Oluja u Kninu, a posebno u Slunju na koncertu hratskog kantautorka Marka Perkovića Tompsona, koji glorifikuje ustaštvo, odjekivao je ustaški poklič “za dom spremni”.

U Kninu, međutim, gde je u prisustvu državnog vrha Hrvatske obeležena 22. godišnjica Oluje, policija je privela ljude koji su na ulici vikali “za domspmreni”.

Portal Index.hr piše da većina onih koji uzvikuju “za dom spremni” to pravda tvrdnjom da to uopšte nije ustaški pozdrav, nego “stari hrvatski pozdrav” koji se nalazi na grbu HOS-a, inače, uredno registrovanog kod državnih službi.

To pravdanje se objašnjava i obaveznom konstatacijom da su uz taj “pozdrav dečki ginuli u ratu”, pošto je HOS priznat kao zvanična vojna formacija Republike Hrvatske.

Uprkos brojnim dokazima da je pozdrav “za dom spremni” bio zvanični pozdrav zločinačkog ustaškog pokreta u kvislinškoj NDH, to mnogi s desnice licemerno poriču, ali ne i bivši ministar i bivši HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović, piše ovaj portal.

Čovek kojeg, kako navode, i politički neistomišljenici iz struke smatraju dobrim istoričarem, ima dovoljno profesionalnog i intelektualnog poštenja da “ne mulja” kada je reč o ZDS, piše Index-hr.

“Za dom spremni je, naravno, pozdrav koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, o tome nema nikakvih dilemma. On je obeležen mnogim hipotekama i ne vidim razloga da se poseže za njim u modernoj demokratskoj Hrvatskoj, kao i za bilo koji drugim krilaticama, dolazile one iz propale jugoslavenske komunističke baštine ili iz baštine ustaškog pokreta i NDH”, izjavio je ranije Hasanbegović, podeća Index.

Nedavno, na tribini o preimenovanju Trga maršala Tita, u organizaciji Srpskog privrednog društva “Privrednik” i Veća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hasanbegović je bio pođednako jasan.

“Ne vidim nikakav razlog da se u hrvatskom javnom životu koristi pozdrav “za dom spremni” koji po mom mišljenju nije prastari paleohrvatski pozdrav već je potpuno jasno da je proizašao iz baštine ustaškoga pokreta”, rekao je Hasanbegović.

On je time, navodi zagrebački portal, ne samo jasno pozicionirao poklič “za dom spremni” kao ustaški proizvod, nego je istovremeno demantovao sve one, kako se navodi, besramne falsifikatore s desnice koji pričaju o “starom hrvatskom pozdravu”.

Ipak, Hasanbegović je naveo da za njega ima jedan izuzetak, a to je da je pozdrav “za dom spremni” prihvatljiv na grbu HOS-a.

Istoričar Hasanbegović inače nije usamljen na desnoj hrvatskoj političkoj sceni sa svojim stavom oko geneze “za dom spremni” kao ustaškog pozdrava, jer je isto svojevremeno tvrdio i dr Mario Jareb sa Hrvatskog instituta za istoriju, koji se takođe smatra desnim intelektualcem.

“Taj se pozdrav pojavljuje početkom tridesetih godina u sklopu delovanja Ustaše – hrvatske revolucionarne organizacije (UHRO). UHRO od aprila 1941. unosi taj pozdrav u novostvoreno Nezavisnu Državu Hrvatsku. Tada je korišten kao službeni ustaški pozdrav u vladajućem ustaškom pokretu i u ustaškim vojnim jedinicama”, napisao je Jareb u svojoj knjizi iz 2006. “Ustaško-domobranski pokret od nastanka do aprila 1941.” u izdanju Školske knjige.

Usput, Jareb je baš na toj tematici i doktorirao.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Privodi li policija zbog ustaskog pozdrava? Zavisi ko i gde

Uzvikivali „Za dom spremni“ tokom proslave „Oluje“

Ustaško orgijanje na Tompsonovom koncertu

Pozdrav „Za dom spremni” zbunio hrvatske sudije | Jadovno 1941.

Logoraši brane ustaški pozdrav „Za dom spremni!“ | Jadovno …

Maturanti u Zagrebu slave kraj škole uz „Za dom spremni …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: