fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Istina o uranijumu duboko skrivana

Dva pokušaja 1995. i 2000. da se naučnim putem utvrde strašne posledice NATO agresije zaustavljena. Opasnost utvrđena posle bombardovanja RS. Masovno umiranje naroda od raka u RS počelo već 1996.

Stručnjaci kod Vranja vade metke sa uranijumom
Stručnjaci kod Vranja vade metke sa
uranijumom

Vest o formiranju Nacionalne laboratorije koja će se baviti posledicama NATO agresije probudila je velike nade da će se konačno stići do istine o ovome. Do sada su neslavno završila dva pokušaja da se sveobuhvatno istraži razorni uticaj municije sa osiromašenim uranijumom po zdravlje naroda. Čim bi se pojavili prvi alarmantni podaci, stavljani su pod tepih, a istraživanja prekidana.

Prvo ispitivanje obavljano je u Vinči još 1995, a posle bombardovanja SRJ 1999. godine na VMA u Beogradu pokušano je da se odgovori na pitanje koliko su vojnici i oficiri sa KiM i njihovo potomstvo izloženi riziku jer su bili u kontaktu sa „osiromašenim“ projektilima.

– Formiran je i praćen uzorak od oko 2.000 vojnika, a ispitivanje je obavljeno i na uzorku dece rođene 2000-2004. godine, koja se leče i kontrolišu u Dečjem dispanzeru VMA – njih 1.752 – kaže za „Novosti“ medicinski stručnjak iz ove ustanove. – Sva ta deca rođena su od roditelja vojnika koji su branili zemlju od NATO. Kontrolnu grupu za upoređivanje rezultata činila su 1.204 deteta rođena pre bombardovanja, od 1995. do 1999. godine.

Kako ukazuje naš sagovornik, na osnovu pregleda i medicinske dokumentacije dobijeni su podaci o učestalosti anomalija, endokrinih i metaboličkih bolesti, kao i malignih neoplazmi kod dečjeg uzrasta. Ovaj izveštaj, međutim, nije dobio epilog. Zvanično, broj ispitivanih je bio mali za naučnu verifikaciju zaključaka. Nezvanično, tadašnje vlasti u Srbiji zaustavile su istraživanja

VODA

Govori o uranijumskim mecima koje su se zabili u zemljište, dr Orlić navodi da je moguća interakcija sa vodom. U zavisnosti od geološke situacije, moguće je zagađenje i podzemnih voda.

Municija od osiromašenog uranijuma, inače, prvi put je na Balkanu korišćena 1994. protiv Vojske RS. Naročito žestoko bilo je od 28. avgusta do 12. septembra 1995, kada je NATO izvodio masovne udare koristeći avione A-10 koji su nosili radioaktivne granate.

Umiranje naroda od najtežih bolesti počelo je iste jeseni, a nezapamćena epidemija kancera počela da kosi izbegle Srbe iz Hadžića u Bratunac i širom RS.

Kako je za „Novosti“ potvrdio Milan Orlić, fizičar koji je 1996. radio u Vojno-tehničkom institutu (VTI), a potom u Vinči, prvo ispitivanje dejstva municije sa uranijumom srpski naučnici su radili odmah posle NATO udara u RS. U pitanju je bio, tvrdi on, „tajni državni posao“, a zrna od 30 milimetara u Vinču su doneli ljudi iz Državne bezbednosti Srbije.

– Merenja su vrlo brzo izvršena i zvanični izveštaj stručnjaka bio je predat DB i vojsci početkom 1996. Nikada nije publikovan, niti je stanovništvo RS upozoreno na štetnost po zdravlje ovakvih projektila. Tako se dogodilo da se i 2003. po objektima i položajima koji su bombardovani 1995. nalazi rasuta municija od osiromašenog uranijuma i da stanovništvo dolazi u kontakt sa njom – kaže doktor Milan Orlić.

Izveštaj, prema nezvaničnim informacijama, nikada nije objavljen da se ne bi stvarala panika u narodu.

DR PAVLOVIĆ: HAVISTO ZANEMEO

DR Snežana Pavlović iz Instituta Vinča, u četiri navrata, od 2002. učestvovala je u merenjima i čišćenju lokaliteta na jugu Srbije. Ova fizičarka bila je i u timu finskog stručnjaka Peka Havista, vođe druge delegacije Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP), koja je 2001. godine došla da „verifikije“ stanje životne sredine.

– Sećam se da kada smo došli do Prohora, Havisto je zastao zadivljen prirodom i uzviknuo: „Bože, kako vam je lepa zemlja!“ Na našu opasku da je zato i čistimo od osiromašenog uranijuma, Finac je pokušavao da nas ubedi kako velike opasnosti po zdravlje nema. Ta rasprava je trajala sve do trenutka kada je naš kolega pitao Havista da li bi na ovom mestu pravio vikendicu za svog sina. Njegovo ćutanje bilo je najbolji odgovor – seća se Pavlovićeva.

Autor: Dragan Vujičić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Uranijum i danas ubija heroje sa Kosmeta

Danica Grujičić: Utvrditi posledice NATO bombardovanja i razmisliti o tužbi

NATO počinio genocid nad zdravljem građana Srbije | Jadovno …

Sakriveni izvještaj UN: Ekološki užas! | Jadovno 1941.

BBC: Bombardovali smo Srbiju osiromašenim uranijumom …

DOKUMENTARAC O POSLjEDICAMA NATO BOMBARDOVANjA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: