Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ISPRED SUDA PRISTALICE ČETNIKA, PARTIZANA I NVO

general-mihailovic.jpgBEOGRAD, 22. JUNA /SRNA/ – Ispred zgrade Višeg suda u Beogradu, uoči ročišta u procesu rehabilitacije Draže Mihailovića, okupile su se pristalice četničkog pokreta, partizanskog pokreta, kao i pripadnice nevladine organizacije „Žene u crnom“ koje razdvaja veliki broj policajaca.Pred Višim sudom u Beogradu nastavlja se postupak za rehabilitaciju Mihailovića koji je 1946. godine osuđen na smrt strijeljanjem, a sud bi trebalo da nastavi da prikuplja dokaze za odluku – hoće li vratiti čast i ugled bivšem komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu – Draži Mihailoviću.

 

Veliki broj policajaca razdvaja pristalice od protivnika rehabilitacije Mihailovića koji naizmjenično pjevaju partizanske i četničke pjesme u kojima veličaju ili vrijeđaju pripadnike četničkog i partizanskog pokreta tokom Drugog svjetskog rata.

 

Sve tri grupe nalaze se na tri različite strane raskrnice ispred suda u Timočkoj ulici.

 

Pristalice partizanskog pokreta nose zastave Komunističkog pokreta i transparente „Komunisti jedini oslobodioci“, a pristalice Mihailovića istakli su transparent „Ponosni smo na Čičina dela, uz njega je Srbadija cela“, dok Žene u crnom imaju transparente „Stop proricanju zločina“ i „Predsedniče Nikoliću, odrecite se titule četničkog vojvode“.

 

Na današnjem ročištu, zakazanom za 12.00 časova, planirano je saslušanje svjedoka, istoričara Koste Nikolića i Bojana Dimitrijevića koji će govoriti o materijalu koji je prikupila Državna komisija za otkrivanje činjenica i okolnostima pod kojima je strijeljan Draža.

 

Osim njih, na spisku je i Veselin Đuretić koji je ranije najavio da će otkriti detalje koji do sada sudu i javnosti nisu poznati.

 

Poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem, kao i vraćanje građanskih prava zahtjevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović.

 

Njemu su se pridružili Srpska liberalna stranka, sa akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

 

Predlagači zahtjeva tvrde da Mihailoviću nije omogućeno pravo na odbranu i da nije vidio svog advokata do početka suđenja.

 

Mihailović je, dva dana po donošenju sporne presude, 17. jula 1946. godine strijeljan kao državni neprijatelj „broj jedan“.

 

Državna komisija utvrdila je da je Mihailović ubijen na Adi Ciganliji, ali se sumnja da su njegove kosti kasnije prenesene u sekundarnu grobnicu, najverovatnije na Ratno ostrvo, kako bi se onemogućilo da ikad budu pronađene.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: