fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Гарда Илириде сада патролира Македонијом

Гарда Илириде, самопроглашене републике Албанаца у Македониjи, коjа се „простире“ од Битоља до Куманова, од данас ће патролирати у свим градовима и местима у коjима живе Албанци, саопштио jе њихов штаб.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/nevzet_halili.jpg
Председник Илириде: Невзет Халили

„Циљ гарде ће бити конфронтациjа са људима коjи су издали албанске интересе, а сагласно интересима Републике Илириде деловаћемо све док наша платформа не уђе у Женевску конвенциjу“, отворено су запретили у овоj паравоjноj формациjи и jош упозораваjу људе да буду мирољубиви. „Немамо намеру никоме да чине зло jер Република Илирида jе реалност и нико нема право да jе саботира.“

Потписник саопштења гарде jе извесни Хамби Ндрецаj, познат као комадант Пантери.

Одлука о републици на референдуму
Референдум за „Републику Илириду“ одржан jе jош 11. и 12. jануара 1992. године, а одлука о њему и проглашавању териториjалне и политичке аутономиjе Албанаца у Македониjи донета jе две недеље раниjе, 27. децембра 1991. године. На референдуму се чак 99 процената Албанаца у Македониjи изjаснило за отцепљење и стварање своjе посебне државе – Илирида. Референдум jе тада био спроведен као противодговор на референдум о независности Републике Македониjе, коjи су боjкотовали Албанци тврдећи да jе тада донети Устав био дискриминираjући за њих.

– Гледаjући повећање тензиjа фашизоидне државе и монструма БЈРМ, тражим хитно од свих сабораца и свих Албанаца коjи служе државном славомакедонском апарату да што пре скину униформе ове фашизоидне државе, као и униформе славомакедонске полициjе, апарата коjи са крвљу наших синова пере улице наших етничких териториjа коjе су окупиране. Зато вас последњи пут молим да се вратите на прави пут, пут среће и наде албанског народа. Ако не желите да нам се придружите у нашоj праведноj борби, онда нам немоjте сметати. Револуциjа ће ускоро почети. Зато jе ово наше последње обраћање jер ћемо све коjи буду носили униформу славомакедонске полициjе и воjске и њихово оружjе сматрати као да су славомакедонци – запретио jе Ндрецаj.

Оваj самозвани комадант Пантери учествовао jе средином септембра у проглашењу „Републике Илириде“. На платоу испред споменика Скендербегу, на улазу у стари део Скопља, акт о оснивању Илириде тада jе прочитао самозвани председник албанске републике, бивши посланик македонског парламента и лидер прве албанске странке у самосталноj Македониjи ( ПДП ) Невзат Халили. Он jе рекао да териториjа Илириде обухвата „историjску териториjу Албанаца на овим просторима, од Битоља до Куманова“, а главни град Илириде би био Скопље, прецизирао jе Халили, захтеваjући од институциjа Македониjе да одобре одлуку „као израз воље албанског народа“.
Таг Македониjа Албанци Република Илирида Битољ Куманово Хамби Ндрецаj Невзет Халили

 

Извор: ВЕСТИ ОНЛИНЕ

 

Везане виjести:

МИРЈАНА БОБИЋ – МОЈСИЛОВИЋ: Србиjа ћути  – Jadovno 1941.

Велика Албаниjа – Од Исе до Хашима – Jadovno 1941.

Октобар 14-ти, Србиjа. Дан када jе Нацистичку заставу 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: