Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ИНТЕНЗИВИРАН РАД НА ЗАКОНУ О ВРАЋАЊУ ЈЕВРЕЈСКЕ ИМОВИНЕ

Јевреjска синагога у Београду

Јевреjска синагога у Београду

Директор Агенциjе за реституциjу Страхиња Секулић изjавио jе да jе интензивиран рад на припреми посебног закона о jевреjскоj имовини одузетоj током холокауста.

Секулић jе новинарима након отварања конференциjе “Холокауст и реституциjа” рекао да би била “велика срамота” за Србиjу да не усвоjи таj закон, за коjи очекуjе да ће бити дониjет у врло кратком року.

Он jе на отварању скупа рекао да пљачка jевреjске имовине ниjе била само посљедица холокауста, већ и jедан од главних мотива и да jе зато и поништавање посљедица те пљачке jедан од приоритетних задатака Србиjе.

Предсjедник Савеза jевреjских општина Србиjе Рубен Фукс рекао jе да jе приjе годину дана одржан први скуп о холокаусту и реституциjи, послиjе кога jе формирана радна група за писање новог закона, коjи се углавом односи на имовину без насљедника, али да jе, нажалост, одржала само jедан радни састанак.

Фукс jе навео да Јевреjима имовина ниjе одузимана поjединачним актима, већ jединственим актом сваке од окупационих сила или колаборацинистичких власти.

Он jе истакао да jе враћање непокретности коjа ће бити наjчешћи предмет реституциjе само фрагмент оне имовине коjа jе одузета.

“Пљачка jевреjске имовине била jе свеобухватна, укључуjући пљачку новца, средстава за производњу, робе у магацинима, хартиjе од вриjедности, драгоцjености, умjетнина, све покретне имовине, од покућства до гардеробе, и непокретности – локала, станова, кућа, грађевинског и пољопривредног земљишта”, рекао jе Фукс.

Конференциjи “Холокауст и реституциjа” присуствовали су шеф Делегациjе ЕУ у Србиjи Маjкл Девенпорт, амбасадори САД, Израела и Канаде, представници Јевреjске заjединце и градоначелник Београда Синиша Мали.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Београд да се сећа своjих Јевреjа – Jadovno 1941.

Враћање имовине српским jевреjима: Народ готово уништен …

ЈАША АЛМУЛИ „Страдање и спасавање српских Јевреjа …

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: