fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

INTENZIVIRAN RAD NA ZAKONU O VRAĆANjU JEVREJSKE IMOVINE

Jevrejska sinagoga u Beogradu

Jevrejska sinagoga u Beogradu

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je da je intenziviran rad na pripremi posebnog zakona o jevrejskoj imovini oduzetoj tokom holokausta.

Sekulić je novinarima nakon otvaranja konferencije „Holokaust i restitucija“ rekao da bi bila „velika sramota“ za Srbiju da ne usvoji taj zakon, za koji očekuje da će biti donijet u vrlo kratkom roku.

On je na otvaranju skupa rekao da pljačka jevrejske imovine nije bila samo posljedica holokausta, već i jedan od glavnih motiva i da je zato i poništavanje posljedica te pljačke jedan od prioritetnih zadataka Srbije.

Predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks rekao je da je prije godinu dana održan prvi skup o holokaustu i restituciji, poslije koga je formirana radna grupa za pisanje novog zakona, koji se uglavom odnosi na imovinu bez nasljednika, ali da je, nažalost, održala samo jedan radni sastanak.

Fuks je naveo da Jevrejima imovina nije oduzimana pojedinačnim aktima, već jedinstvenim aktom svake od okupacionih sila ili kolaboracinističkih vlasti.

On je istakao da je vraćanje nepokretnosti koja će biti najčešći predmet restitucije samo fragment one imovine koja je oduzeta.

„Pljačka jevrejske imovine bila je sveobuhvatna, uključujući pljačku novca, sredstava za proizvodnju, robe u magacinima, hartije od vrijednosti, dragocjenosti, umjetnina, sve pokretne imovine, od pokućstva do garderobe, i nepokretnosti – lokala, stanova, kuća, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta“, rekao je Fuks.

Konferenciji „Holokaust i restitucija“ prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ambasadori SAD, Izraela i Kanade, predstavnici Jevrejske zajedince i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Beograd da se seća svojih Jevreja – Jadovno 1941.

Vraćanje imovine srpskim jevrejima: Narod gotovo uništen …

JAŠA ALMULI „Stradanje i spasavanje srpskih Jevreja …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: