Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ИНСПЕКЦИЈА УНИШТИЛА ДОКУМЕНТАЦИЈУ О ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА

Milan_Mandic.jpg
Милан Мандић

Управа за инспекциjске послове Кантона Сараjево уништила jе архивске документе коjи се односе на ратне злочине над сараjевским Србима, тврдећи да jе рок за њихово чување истекао, иако jе законом прецизирано да се документи о ратним злочинима мораjу чувати траjно, пише данашњи “Глас Српске”.

Документациjа, коjа jе у посjеду листа, потврђуjе да jе главни инспектор за санитарне, здравствене и фармацеутске послове у Управи за инспекциjске послове Сенада Хаџиjусуфовић у априлу и jуну 2012. године предсjедаваjућем Колегиjума директора Института за нестала лица БиХ Марку Јуришићу одговорила да не може да достави тражене податке jер jе рок чувања архивске грађе истекао након пет година.

Јуришић jе захтjев упутио на основу Закона о несталим лицима тражио документациjу и информациjе о ексхумациjама и асанациjи терена на подручjу сараjевске општине Нови Град,

Члан Савjетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Милан Мандић рекао jе да jе законима о несталим лицима на свим нивоима БиХ прописана обавеза траjног чувања података о ратним злочинима и да дозволу за уништавање архивске грађе има само Историjски архив БиХ.

Мандић, коjи jе и предсjедник Удружења породица несталих сараjевско-романиjске региjе, каже да му jе то дописом потврдила и организациjа “Триал” из Женеве, коjа заступа породице жртава у Европском суду за људска права.

“У том допису пише да, ако нешто треба да се уништава након три или пет година, стручњаци Историjског архива то биљеже и документуjу. Тек након те контроле уништаваjу архиву, али то смиjу да раде само они, а не нека инспекциjа. Управа за инспекциjске послове и Хаџиjусуфовићева уништавањем докумената прекршили су законске прописе”, навео jе Мандић.

Он jе истакао а уништавање документациjе ниjе jедина махинациjа у режиjи Управе за инспекциjске послове.

Мандић сматра да jе наjодговорниjи за скривање посмртних остатака српских жртава у Сараjеву члан Колегиjума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић и напомиње да се jош не зна шта jе урађено са њима.

“Постоjи сумња да jе риjеч о продаjи посмртних остатака, али и људских органа. Имамо комплетну документациjу о око 350 српских жртава, али њихове посмртне остатке немамо”, рекао jе Мандић и додао да породице и даље трагаjу за око 50 несталих Срба из сараjевске општине Нови Град.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ХИТАН САСТАНАК СА ОДГОВОРНИМ ЗА ПРОЦЕС ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ

КАД ПРАВОСУЂЕ ОТВОРЕНО ШТИТИ УБИЦЕ

Александар Трифуновић: Тешко се дише на путу за Казане

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: