fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

INSPEKCIJA UNIŠTILA DOKUMENTACIJU O ZLOČINIMA NAD SRBIMA

Milan_Mandic.jpg
Milan Mandić

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo uništila je arhivske dokumente koji se odnose na ratne zločine nad sarajevskim Srbima, tvrdeći da je rok za njihovo čuvanje istekao, iako je zakonom precizirano da se dokumenti o ratnim zločinima moraju čuvati trajno, piše današnji „Glas Srpske“.

Dokumentacija, koja je u posjedu lista, potvrđuje da je glavni inspektor za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove u Upravi za inspekcijske poslove Senada Hadžijusufović u aprilu i junu 2012. godine predsjedavajućem Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Marku Jurišiću odgovorila da ne može da dostavi tražene podatke jer je rok čuvanja arhivske građe istekao nakon pet godina.

Jurišić je zahtjev uputio na osnovu Zakona o nestalim licima tražio dokumentaciju i informacije o ekshumacijama i asanaciji terena na području sarajevske opštine Novi Grad,

Član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH Milan Mandić rekao je da je zakonima o nestalim licima na svim nivoima BiH propisana obaveza trajnog čuvanja podataka o ratnim zločinima i da dozvolu za uništavanje arhivske građe ima samo Istorijski arhiv BiH.

Mandić, koji je i predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije, kaže da mu je to dopisom potvrdila i organizacija „Trial“ iz Ženeve, koja zastupa porodice žrtava u Evropskom sudu za ljudska prava.

„U tom dopisu piše da, ako nešto treba da se uništava nakon tri ili pet godina, stručnjaci Istorijskog arhiva to bilježe i dokumentuju. Tek nakon te kontrole uništavaju arhivu, ali to smiju da rade samo oni, a ne neka inspekcija. Uprava za inspekcijske poslove i Hadžijusufovićeva uništavanjem dokumenata prekršili su zakonske propise“, naveo je Mandić.

On je istakao a uništavanje dokumentacije nije jedina mahinacija u režiji Uprave za inspekcijske poslove.

Mandić smatra da je najodgovorniji za skrivanje posmrtnih ostataka srpskih žrtava u Sarajevu član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović i napominje da se još ne zna šta je urađeno sa njima.

„Postoji sumnja da je riječ o prodaji posmrtnih ostataka, ali i ljudskih organa. Imamo kompletnu dokumentaciju o oko 350 srpskih žrtava, ali njihove posmrtne ostatke nemamo“, rekao je Mandić i dodao da porodice i dalje tragaju za oko 50 nestalih Srba iz sarajevske opštine Novi Grad.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

HITAN SASTANAK SA ODGOVORNIM ZA PROCES TRAŽENjA NESTALIH

KAD PRAVOSUĐE OTVORENO ŠTITI UBICE

Aleksandar Trifunović: Teško se diše na putu za Kazane

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: