Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Incko odmah da podnese ostavku

Direktor “Memorijalne fondacije Jasenovac holokaust” Dragana Tomašević poručila je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba odmah da podnese ostavku nakon što je uporedio Republiku Srpsku sa ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom /NDH/.

Dragana Tomašević
Dragana Tomašević

English

“Duboko nas je rastužila jučerašnja nečuvena izjava Valentina Incka koji je srpski entitet /Republika Srpska/ uporedio sa Nezavisnom Državom Hrvatskom /NDH/. Visoki predstavnik austrijskog porijekla, vjerovatno, nije svjestan činjenice da je NDH formirao Ante Pavelić potpomognut Hitlerom i papom Pijem Dvanaestim”, navela je Tomaševićeva u pismu upućenom Incku.

Ona je podsjetila Incka da je cilj NDH bio da pobije trećinu Srba, trećinu da pokatoliči, a trećinu da protjera sa njihovih vjekovnih teritorija.

“Republika Srpska je danas teritorija na kojoj živi najviše onih koji su preživjeli genocid koji je počinila NDH. Važno je istaći da baš ova teritorija predstavlja jedino mjesto gdje je srpska pravoslavna zajednica uspjela da preživi u bilo kakvom broju i da zadrži svoju kontrolu nad njom”, ističe se u pismu.

Tomaševićeva navodi da visoki predstavnik u BiH, vjerovatno, nije svjestan činjenice da je kompleks hrvatskih kocentracionih logora Jasenovac jedan od tri najveća u Evropi i jedini kocentracioni logor koji je imao odjeljenja samo za djecu.

Ona je podsjetila Incka da je, prema procjenama, u hrvatskim kocentracionim logorima život izgubilo više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 83.000 Roma, te 110.000 djece koja su imala manje od 14 godina.

“Kao direktan potomak žrtve hrvatskih ustaša, duboko sam uvrijeđena poređenjem gospodina Incka koje ne samo da vrijeđa nas, potomke, nego i žrtve hrvatsko-ustaškog genocida”, istakla je Tomaševićeva, napomenuvši da ona ne predstavlja nijednu političku partiju niti zastupa bilo čija mišljenja, već da predstavlja samo one čija je tišina vječna.

Tomaševićeva je navela da se Incku obraća kao direktor “Memorijalne fondacije Jasenovac holokaust”, jedine registrovane dobrotvorne organizacije koja širi istinu o genocidu i holokaustu kojeg su izvele hrvatske katoličke ustaše nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

JHMF Official Reaction regarding comments made by High Representative Valentin Inzko

Incko uporedio Dan RS i osnivanje NDH; Dodik: Incko pripada onima koji su podržavali NDH

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: