fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Инциденти у Сплиту и Зеници рецидиви нацистичког насљеђа

Историчар из Београда Драгомир Анђелковић оциjенио jе да су кукасти крст на стадиону у Сплиту и гажење заставе Израела у Зеници рецидиви нацистичког насљеђа у БиХ и Хрватскоj, коjи се данас манифестуjу у антисрпству, али с времена на вриjеме и кроз наjгрубљи вид антисемитизма.

Драгомир Анђелковић

Драгомир Анђелковић

Анђелковић jе подсjетио да jе БиХ током Другог свjетског рата била у саставу Независне Државе хрватске, те да jе велики броj Хрвата и Муслимана подржавао нацистички режим и активно учествовао у воjним формациjама и политичким структурама те усташко-нацистичке државе.

Он jе указао да се за разлику од многих других земаља коjе су биле на страни нацизма, али су послиjе рата доживjеле денацификациjу – у БиХ и Хрватскоj то ниjе десило.Анђелковић напомиње да су Хрвати и Муслимани, због jугословенства и чињенице да су преко тога подиjелили српски антифашизам, амнестирани за оно што су радили током Другог свjетског рата.

„Избегли су не само казну због тога, већ и процес денацификациjе, лечење од те болести нацизма“, рекао jе Анђелковић.Он истиче да рецидиви тог нацистичког насљеђа постоjе до данас, а манифестовали су се у антисрпству и мржњи против Срба, али с времена на вриjеме и кроз наjгрубљи вид антисемитизма.

„О томе би свет требало да размисли. Толико се прича о сузбиjању нацизма, а дозвољава се да у неким местима у Европи нацистичко наслеђе буде готово легално испољавано“, закључио jе Анђелковић.

На трави стадиона Пољуд у Сплиту, током утакмице репрезентациjа Хрватске и Италиjе, коjа jе одржана синоћ, био jе исцртан кукасти крст.На синоћ одржаном квалификационом мечу за фудбалско првенство Европе 2016. године у Зеници између репрезентациjа Израела и БиХ, навиjачи из БиХ су, према фотографиjама коjе су обjављене приjе утакмице, газили по застави Израела.

Извор: Радио Телевизиjа БН

 

Везане виjести:

У СПЛИТУ ПОВИЦИ „ЗА ДОМ СПРЕМНИ!“ – Jadovno 1941.

Драгомир Анђелковић: „Добар“ и лош екстремизам – Jadovno 1941.

хрватска ће блокирати интеграциjе ако то желе берлин и …

Драгомир Анђелковић: Темељи модерне српске трагедиjе …

NATO „trampa“ srpskih za srpske teritorije Piše: Dragomir Anđelković

КАКО ЈЕ СПЛИТ ПОСТАО „ЦРНИ ГРАД“ – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: