fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

IMOVINU POKLANjAJU ANGELI MERKEL I BARAKU OBAMI

Nikola Puzigaća

Nikola Puzigaća

Radnici i invalidi rada izbjegli iz Hrvatske odlučili su da zbog višegodišnje opstrukcije u rješavanju njihovih statusnih pitanja u toj zemlji svoju imovinu i stanarska prava poklone njemačkom kancelaru Angeli Merkel i predsjedniku SAD Baraku Obami.

Na današnjem sastanku republičkog i banjalučkog odbora udruženja koja okuplja ovu kategoriju zaključeno je da se ne isključuje mogućnost da s ciljem rješavanja statusnih prava protestuju pred njemačkim Bundestagom i sjedištem EU u Briselu.

Na sjednici je istaknuto da je to jedna od mogućih mjera koje će preduzeti, osim onih pravnih.

Pravni zastupnik Udruženja Željko Bubić izjavio je Srni da će se članovi Udruženja obratiti nadležnim ambasadama u BiH i EU da bi ukazali na dugogodišnji zastoj u rješavanju statusnih prava Srba u Hrvatskoj.

Bubić pojašnjava da se to odnosi na vraćanje imovine, radnih, stanarskih, penzionih prava, vraćanja stare devizne štednje i učešća u privatizaciji preduzeća.

„Za nas je neprihvatljivo da Hrvatska kontinuirano slavi stradanje Srba, odnosno gubitak svih građanskih prava. To nije u skladu sa osnovnim principima na kojima počiva EU, zbog čega ćemo tražiti da se Srbi zaštite pred svim nadležnim međunarodnim organizacijama“, istakao je Bubić.

Kada je riječ o rješavanju zahtjeva članova Udruženja, Bubić kaže da do sada nisu imali adekvatnu podršku nadležnih institucija Republike Srpske i BiH.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća uvjeren je da će članovi Udruženja organizovati proteste u Berlinu i Briselu ispred sjedišta EU.

Puzigaća je rekao Srni da su predstavnici Udruženja zatražili sastanak u Ambasadi SAD u BiH da bi dobili vize za odlazak na mirne proteste pred Bijelu kuću u Vašington, ali da još nisu dobili nikakav odgovor.

On je rekao da su članovi Udruženja, zbog višegodišnje opstrukcije u rješavanju njihovih statusnih prava u Hrvatskoj, odlučili da svoju imovinu i stanarska prava poklone njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i američkom predsjedniku Baraku Obami.

Predrag Muzgonja, izbjeglica iz Hrvatske koji 20 godina bezuspješno pokušava da vrati imovinu u Zagrebu, kaže da sada čeka presudu Županijskog suda, koji je njegov slučaj preuzeo od Vrhovnog suda Hrvatske.

„Riječ je o opstrukciji hrvatskih sudova, koja pitanja rješavanja naše imovine `vrte u krug` i mi svoju imovinu želimo da poklonimo njemačkom kancelaru Angeli Merkel i američkom predsjedniku Baraku Obami i predstavnicima EU, da vidimo šta oni mogu da urade u vezi te imovine“, istakao je Muzgonja.

Član Udruženja Vinka Vučenović, izbjeglica iz Okučana, rekla je Srni da joj je nejasno da niko ništa ne preduzima sa nivoa BiH i da protjerani Srbi u suštini ne mogu da ostvare nikakva svoja prava u Hrvatskoj.

„Ne možemo ostvariti nikakva prava u Hrvatskoj, jer nam je imovina zapaljena 1991. godine. Ne želimo se tamo vratiti i nemamo hrvatsko državljanstvo“, istakla je Vučenovićeva.

Dušanka Pavlović iz Banjaluke, koja je prije rata 25 godina živjela u Pločama u Hrvatskoj, rekla je Srni da joj deset godina nisu isplaćivane penzije u Hrvatskoj.

„Pošto ne mogu nikakva prava da ostvarim, to poklanjam (generalnom sekretaru UN) Ban Ki Munu“, istakla je Pavlovićeva.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

puzigaća: nastavak etničkog čišćenja srba u hrvatskoj

PUZIGAĆA: MIRNI PROTESTI U ŽENEVI 10. DECEMBRA …

kolektivna aplikacija evropskom sudu za ljudska prava

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: