Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Илија Јуришић ослобођен, сад тражи одштету

Бивши припадник Полиције БиХ, једини човек коме се досад судило због страдања војника у тузланској колони

Јуришић (у средини) са адвокатима, током процеса у Београду
Јуришић (у средини) са адвокатима,
током процеса у Београду

ДО сада једини коме се судило због злочина над војницима, који су се мирно повлачили из Тузле, припадник полиције БиХ Илија Јуришић ослобођен је оптужби. Њега је Одељење за ратне злочине Вушег суда у Београду два пута проглашавало кривим и осуђивало на 12 година затвора, јер је наредио напад на колону. Међутим, Апелациони суд га је пре два месеца правоснажно ослободио оптужби због недостатка доказа. У образложењу је наведено да су докази Тужилаштва за ратне злочине остали на нивоу сумњи.

Тужилаштво за ратне злочине теретило је Јуришића да је као дежурни Кризног штаба Станице сигурности Тузла, супротно договору о мирном повлачењу, наредио пуцање на колону, која је напуштала касарну „Хусинска буна“ и Тузлу. Јуришић је ухапшен 14. маја 2007. године на београдском аеродрому „Никола Тесла“. На суђењу се бранио да је невин, да није био никакав старешина и да није самостално могао да доноси одлуке. Тврдио је да му је савест мирна и образ чист. Осуђен је на 12 година затвора, али је 2010. године апелација укинула пресуду и наложила ново суђење. Јуришић је тад пуштен да се брани са слободе и отишао је у Тузлу, где иначе живи. И у новом поступку је осуђен на идентичну казну, на коју се жалио. Апелациони суд је после тога сам отворио главни претрес и правоснажно га ослободио пре два месеца.

Јуришић је у априлу од Министарства правде Србије тражио одштету за три и по године проведене у притвору. Процедура је у току.

Српско тужилаштво за ратне злочине, осим Јуришића, сумњичило је тадашњег градоначелника Тузле Селима Бешлагића, заменика команданта Територијалне одбране Тузле Енвера Делибеговића, бившег начелника Станице јавне безбедности Мехмеда Бајрића, његовог заменика Мухамеда Бркића и члана кризног штаба Будимира Николића. Од оптужби против Делибеговића и Николића се 2013. године одустало, а Мухамед Бркић је у међувремену преминуо. Ипак, предмет „Тузланске колоне“ и даље је активан.

ХАШКИ ИСТРАЖИТЕЉИ

ПРЕДМЕТ „Тузланска колона“ анализирали су и хашки истражитељи. Утврдили су да има довољно доказа да се покрене истрага против деветоро осимњичених, али су овај предмет 2003. године уступили Суду БиХ.

Аутор: С. Ј. М.

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: