Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Idioti kroje politiku SAD

Džejms Džatras, direktor Američkog saveta za Kosovo
Džejms Džatras, direktor Američkog
saveta za Kosovo

Kreatori američke politike smatraju da promovišući interese SAD na Balkanu poručuju prijateljima u Rijadu, Islamabadu i Kairu da su proislamski nastrojeni. U stvari su idioti i neznalice koji guraju zemlju u propast, smatra Džejms Džatras, ekspert za balkanska pitanja.

Direktor Američkog saveta za Kosovo podseća da kongresmeni u SAD uveliko o srpskoj pokrajini govore kao o drugoj muslimanskoj državi na Balkanu, a niko ne postavlja pitanje kada je to Bosna postala prva muslimanska država? Zaključuje da su za vlast u Vašingtonu Srbi i Hrvati u BiH nacionalne manjine.

Srpski mediji su objavljivali da podržavate vladiku Artemija i da je on uplaćivao velike sume novca kompanijama za koje ste radili.

– Sve te priče su lažne, zlonamerne i politički motivisane. Nažalost, gonjenje vladike Artemija se nastavlja i čvrsto verujem da je sve to deo programa da se demorališe i zbuni duhovna i nacionalna svest Srba. Da se učine ranjivijim i izloženijim manipulaciji. Crkva je možda jedina institucija kojoj narod veruje, a ako stub pravoslavlja, kakav je Artemije, tretirate ovako – kakav to utisak ostavlja na narod? Samo da kažete – eto, sada i crkva!

Važno je da mogu da ubijem

Pisali ste o BiH kao o muslimanskoj demokratiji. Kako komentarišete ono što se tamo dešava? – Čak i tokom rata u BiH kada smo pomagali uvoz uranijumskog oružja i mudžahedine, pomogli smo da se napravi slika o zlim Srbima i žrtvama muslimanima. Sada želimo unitarnu državu kojom dominiraju muslimani. Sećam se i da je tokom rata Voren Kristofer, kao državni sekretar SAD, bio iznenađen i raspitivao se zašto toliko Srba dolazi u Bosnu. Nije imao pojma da Srbi žive u Bosni i da ih je bilo još više pre Drugog svetskog rata. Neznanje je neverovatno. A zamislite to neznanje kombinovano s arogancijom i moći i svedeno na načelo – nije važno da li znam o čemu govorim kada mogu da te ubijem.

Da li je to politički motivisano?

– Da i da dolazi direktno iz Vašingtona i Brisela, a preko Vlade Srbije koja radi u interesu drugih, a ne u interesu Srbije. Imate vlast koja radi sve što je moguće da pomogne da se napravi nezavisno Kosovo, a da na to ne liči. Stvaraju se okolnosti u kojima će reći: „Učinili smo sve što smo mogli da spasemo Kosovo, ali nažalost to nije bilo moguće“.

Opet Vašington i Brisel? Zašto je njima važno šta srpska Crkva misli o Kosovu?

– Još januara prošle godine, ubrzo nakon što je sklonjen vladika Artemije, održan je sastanak na Kosovu na kome je jedan američki zvaničnik rekao da je potreban vladika koji je spremniji za saradnju. Setite se da je od početka ceo projekat na Kosovu američki i da EU nije bila zainteresovana sve dok im Amerika nije zavrnula ruku i rekla: Morate da priznate Kosovo. Zvaničnici EU su pričali vladici Artemiju da će pogoršati stvari odbranom Kosova. Ljudi koji osmišljavaju američku politiku čvrsto veruju, pogotovo posle 11. septembra 2001, da moramo pokazati da nismo antiislamski nastrojeni, a da je to najbolje uraditi tako što će se promovisati islamski interesi na Balkanu. Na primer, u BiH većina življa su hrišćani, ali Amerika o BiH razmišlja kao o muslimanskoj državi.

Često se kaže da Srbi i Hrvati imaju sva prava. To zvuči kao prava nacionalnih manjina mada je reč o konstitutivnim narodima?

– Upravo tako. Tretiraju ih kao nacionalne manjine da bi naši prijatelji u islamskim državama videli kako promovišemo islamske interese na Balkanu. Smatraju da će nas na taj način voleti i u Iraku i Avganistanu. To samo pokazuje da su oni koji kreiraju našu politiku idioti jer ne znaju ništa o tome kako muslimani razmišljaju.

Ali, Amerika je suviše daleko da bi videla jasnu sliku Balkana.

– Svi stalno pitaju zašto insistiramo da američki glas bude odlučujući u dešavanjima u Bosni, na Kosovu… Reč je o dve matrice. Prvoj, da suštinski i dalje sprovodimo ono što se zove strategija hladnog rata protiv Rusije gde je NATO instrument za političku dominaciju SAD. Po drugoj, mi želimo da dominiramo onim što se zove „veliki Bliski istok“, pojam koji podrazumeva i Balkan. To „mi“ izgovaram sa velikom tugom, jer nama Amerikancima sve to ne donosi nikakvo dobro. Ostajemo bez novca i čitava zemlja je pred bankrotom. Ali, postoji ekonomska i finansijska klasa koja profitira od ubijanja i te imperijalističke politike. Kolateralna šteta takve politike je i isisivanje prihoda američke srednje klase.

Zašto vam je stalo do Srbije?

– Prvo, meni je stalo do Amerike. Verujem da SAD na istoj poziciji kao i SSSR 1985. godine, da zemljom dominira štetna ideologija koja će dovesti do bankrota. Ubeđen sam da se nećemo promeniti dokle god ne stignemo do kolapsa, odnosno tamo gde je SSSR bio 1991. Ne želim to za svoju decu, unučiće, zemlju! A, kada je reč o Srbiji, ona je mikrokosmos svega što ne valja u američkoj spoljnoj politici – demonstracija svega što je pošlo po zlu sa politikom SAD. Mi moramo da mislimo o svojim interesima, onome što je dobro za naše ljude, umesto da govorimo ostatku sveta šta da radi.

Kakva je budućnost Kosova?

– Neverovatno koliko Srba ima stav da je Kosovo izgubljeno. O čemu vi govorite? Rusija, Kina, Brazil, Indonezija, tri četvrtine sveta su na srpskoj strani, ali izgleda da o tome ovde niko ne misli već svi brinu šta kažu Amerikanci! Mi nemamo čarobni štapić, niti možemo da naredimo celom svetu šta da radi! Setite se glasanja u Generalnoj skupštini UN o predlogu Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o otcepljenju Kosova. Protiv su jedino bili SAD i Albanija i četiri mikrodržave na Pacifiku. Čak i zemlje EU koje su podržale nezavisnost Kosova nisu podržale Ameriku. U čitavoj istoriji SAD nikada nismo bili tako izolovani.

Da li je Kosovo poslednji korak Srbije prema EU?

– Da, to je interesantno. Birokrate u Briselu to provlače, ali ne smeju da kažu glasno jer formalno Evropska unija nema jedinstven i zvaničan stav o statusu Kosova. Ali se pitam – šta ćete u EU? Kakvo dobro će vam to doneti? Novac će vam dati i ako niste član EU. Ako mislite da će dati više ukoliko budete član EU, pogledajte šta se dogodilo sa Portugalom i Grčkom. Pitanje je da li će EU opet preuzeti takav rizik…

Branio bi Ratka Mladića
* Američki advokat grčkog porekla Džejms Džatras rođen je 1954. u Pensilvaniji. Važi za velikog srpskog lobistu. Kaže da bi rado bio član tima za odbranu generala Ratka Mladića ako ga pozovu, iako smatra da je Tribunal u Hagu politička tvorevina.
* Otac Džordž je američki vojni ataše i pukovnik američke avijacije u penziji, a majka Stela novinar. Sina su odgojili u duhu pravoslavlja i ljubavi prema Grčkoj, ali i Srbiji.
* Sredinom 70-ih prošlog veka, dok je radio kao politički analitičar i kreirao politiku republikanaca u američkom Senatu, zaposlio se u advokatskoj kompaniji Venable, koja se uz firmu Skvajer senders pablik advokasi našla na udaru medija kada je otkriveno da im je Eparhija raško-prizrenska uplaćivala novac za lobiranje.
* Džejms Džatras je osnovao Američki savet za Kosovo, koji je preko svoje internet stranice njnjnj.savekosovo.org informiše o sudbini Srba na KiM.
* U braku je punih 37 godina, ima dvoje dece i dva unučeta.

Izvor: VESTI ONLINE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: