fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Identifikovati posmrtne ostatke 650 Srba u kosturnicama u Srpskoj

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ apelovali su na Vladu Srpske i druge nadležne institucije da se iznađu sredstva da bi se identifikovalo 650 posmrtnih ostataka Srba koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj.

Boračka organizacija Republike Srpske Foto: ilustracija
Boračka organizacija Republike Srpske
Foto: ilustracija

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da bi Vlada Republike Srpske trebalo da doznači mnogo više sredstava da bi republički Zavod za sudsku medicinu, koji je savremeno opremljen, mogao da izvrši identifikaciju posmrtnih ostataka u tim kosturnicama.

On je dodao da je BORS nezadovoljan procesom traženja nestalih Srba u BiH i identifikacijom srpskih žrtava rata, zbog čega je neophodno alarmirati sve organe vlasti na nivou Republike Srpske i BiH da se taj proces ubrza.

Miletić je rekao da je BORS ogorčen radom srpskih predstavnika u Institutu za nestala lica BiH, jer nisu izvršili zadatak zbog kojeg su birani u tu instituciju.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a Zoran Vidić rekao je da će BORS sutra, polaganjem vijenaca na tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj – u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju, obilježiti 30. avgust – Međunarodni dan nestalih.

On je naveo da će polaganje vijenaca biti obavljeno u simboličnih 11.55 časova, kao znak upozorenja da je došlo do zastoja u procesu traženja i identifikacije nestalih Srba u BiH.

Vidić je rekao da BORS nije zadovoljan radom Instituta za nestala lica BiH jer Srpska još potražuje 1.670 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj nalazi 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a Grada Banjaluka Stanislav Jungić, koji je otac poginulog borca VRS, smatra da „država ne može biti pokrovitelj bilo čega, a da ne bude pokrovitelj traženja nestalih Srba i identifikacije njihovih posmrtnih ostataka“.

Jungić je rekao da će kao predstavnik Odbora predložiti da se posmrtni ostaci u tri spomen-kosturnice Srpske identifikuju, a za one koji nisu pronađeni da se podigne spomenik neznanim i nepronađenim borcima VRS.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

BORS: Potreban program pomoći oboljelim od PTSP-a …

Miletić: Potreba jedinstva BORS-a | Jadovno 1941.

Savčić: Boračka populacija nezadovoljna statusom | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: