fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Identifikovano šestoro Srba ubijenih tokom i poslije „Oluje“

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci šestoro Srba ubijenih tokom i nakon hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“, među kojima je Dragomir Čotra, duševni bolesnik ubijen krajem avgusta 1995. godine, saopšteno je danas iz Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

Akcija "Oluja" (Foto: veritas.org.rs)
Oluja – iza hrvatske vojske ostale su spaljene i porušene kuće, ali i leševi civila za kojima se još traga. (Foto: veritas.org.rs)

Riječ je o ljudima ubijenim na području Republike Srpske Krajine čiji su ostaci ekshumirani na asanacijskim grobljima na području Sisačko-moslavačke i Zadarske županije.

U saopštenju se navodi da su juče identifikovani Dragomir Čotra /45/, ubijen u selu Bjelina u opštini Benkovac, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su prije više od dvije godine – novembra 2016 iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Jove Momčilovića /54/ iz Krša kod Gospića, poginulog između 6. i 7. avgusta 1995. godine na području Teslingrada, kao i Jovana Macuta /64/ iz Pješčanice kod Vrginmosta, kome se izgubio trag u vrijeme akcije „Oluja“.

Posmrtni ostaci Jove Momčilovića ekshumirani su prije gotovo šest godina iz grupne grobnice na Gradskom groblju u Zadru, a ostaci Jovana Macuta prije skoro 12 godina iz grupne grobnice u Petrinji.

Među identifikovanima su posmrtni ostaci Bože Vladića /25/ iz Slovinaca kod Siska, koji je sa dva saborca ubijen 5. avgusta 1995. godine na području Crkvenog Boka dok su se ličnim vozilom kretali u pravcu Republike Srpske.

Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su u martu 2017. godine iz grupne grobnice Šaš kod Kostajnice.

„Veritas“ za sada ne raspolaže imenima ostale dvojice identifikovanih.

U posljednjih osamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica,
uključujući ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine od kojih je do sada identifikovano 1.187.

Na „Veritasovom“ spisku nestalih još se nalazi 1.770 lica srpske nacionalnosti koji su nestali od 1991. do 1995. godine na području Hrvatske i bivše RSK.

Među nestalima je 1.275 civila, od kojih su 493 žene.

„Veritas“ raspolaže pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu.

Posmrtni ostaci tih ljudi i danas, 24 godine po prestanku rata, čekaju na ekshumacije isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, ističe „Veritas“.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: