fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Identifikovana još jedna žrtva: Milenka likvidirli mudžahedini

Milenko (Slavko) Stanić iz Kalajiša zarobljen prvog dana muslimanske ofanzive

Srpski borci ubijeni u surovim ritualima islamista i Milenko Stanić (u uglu) Foto: S. Mišljenović
Srpski borci ubijeni u surovim ritualima
islamista i Milenko Stanić (u uglu)
Foto: S. Mišljenović

Doboj – Identifikacijom posmrtnih ostataka Milenka (Slavko) Stanića (1958) iz Kalajiša, koga su zarobili mudžahedini i pripadnici ostalih jedinica Armije BiH u septembru 1995. godine, sveden je broj na još uvek 128 nestalih, za koje je utvrđeno da su brutalno pogubljeni u njihovom piru prilikom pada Vozuće i dela Ozrena.

Stanić je zarobljen prvog dana muslimanske ofanzive pod nazivom „Uragan“ i „Farz“, koja je koordinirana i direktno praćena od strane islamističkih organizacija u svetu. Odmah po zarobljavanju, prema svedočenju srpskih boraca i civila, koji su uspeli da prežive odvođenjem u logore u Tuzli i Zenici, a ne da budu ubijeni u surovim ritualima islamista ili da ih odvedu u njihov kamp u Gostović kod Zavidovića, gde ih je takođe čekala samo smrt.

Tokom tog zarobljavanja od strane plaćenika iz islamskih zemalja u naselju Kesten grupa od 64 srpska vojnika i civila su odvedeni u njihov kamp na imanju braće Branislava i Nestora Ristića u tom mestu, neposredno kraj razrušenog manastira Udrim i tu su počinili većinu stravičnih ritualnih ubijanja zarobljenih srpskih vojnika i civila.

O tome su mudžahedini za potrebe svojih sponzora i lobista u svetu snimili i film, a žrtve su sahranili u susednom selu Kučice. Kako bi prikrili zločine, jer su žrtve sahranjivali bez delova tela, posebno glava, nakon odlaska mudžahedina, njihovi posmrtni ostaci razvoženi su na razne lokacije u FBiH. Do sada je ekshumirano ili identifikovano samo devet boraca.

POČASNA PALjBA

Zavičajno udruženje Zavidovićana, koje gaji tradiciju srpskog naroda nekadašnje opštine Zavidovići (FBiH), uputilo je u utorak zahtev Oružanim snagama BiH da dozvoli učešće najbližoj jedinici, odnosno iz Garnizona Doboj sahrani Stanića, radi odavanja počasti počasnim plotunima. Ona će biti u sredu u Vozući u krugu srednjovekovnog manastira Sveta Trojica u opštini Zavidovići.

Autor: Lj. ĐURIĆ

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: