fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МЕДАЧКОМ ЏЕПУ

Принцип ''спржене земље'' - Медачки џеп послиjе напада хрватске воjске
Принцип “спржене земље“ – Медачки џеп
послиjе напада хрватске воjске

Данас се навршаваjу се 22 године од страдања Срба у акциjи хрватске воjске „Медачки џеп“ у коjоj jе, по принципу „спржене земље“, убиjено 88 Срба и спаљена три села.

Тим поводом парастос за погинуле Србе биће служен у 11.00 часова у Цркви Светог Марка у Београду, у организациjи Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“.

У Медачком џепу хрватска воjска извршила jе агресиjу на српска подвелебитска села Почитељ, Дивосело и Читлук код Госпића.

Убиjено jе 88 лица српске националности, од коjих 36 цивила. Међу убиjенима jе и 17 жена, те 26 лица стариjих од 60 година, док се за 14 jош трага.

У акциjи ниjе било рањеника, што упућуjе на закључак да се радило о систематском убиjању заробљених и рањених, а да су упркос томе наjодговорниjи избjегли одговорност.

Та област се за вриjеме агресиjе налазила под заштитом УН. Трагедиjа у Медачком џепу одвиjала пред очима Унпрофора, коjи ниjе био само пасивни посматрач.

Командант Унпрофора Жан Кот, коjи jе послиjе акциjе и интервенциjе снага УН обишао села, написао jе да у њима ниjе нашао знакове живота и да jе риjеч о систематском уништавању.

„Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња. У неколико села кроз коjа смо данас прошли разарање jе потпуно, систематско и намjерно“, написао jе генерал Кот послиjе агресиjе хрватске воjске на Медачки џеп.

Према подацима Документационо-информационог центра „Веритас“, у априлу 1991. године у Дивоселу живjело jе 344, у Почитељу 307, а у Читлуку 129 житеља, скоро сви српске националности.

Од септембра 2014. године у Читлуку и Почитељу живе по три становника, док jе Дивосело пусто.

Пуштање осуђеног генерала Мирка Норца на условни отпуст, ослобађање Велибора Шолаjе, одбрана са слободе Јосипа Крмпотића и Јосипа Мршића, непроцесуирање адмирала Давора Домазета и многих других учесника у овоj акциjи, показуjу да Хрватска jош ниjе спремна да се суочи са тамниjом страном недавне прошлости.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ХРВАТИ ЈОШ НИСУ СПРЕМНИ ДА СЕ СУОЧЕ СА ПРОШЛОШЋУ

Парастос Србима убиjеним у акциjи “Медачки џеп“ (Наjава)

Суд ниjе видео масакр у Лици

РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ПУШТЕН ИЗ ЗАТВОРА

СЛОБОДА ЗА НОРЦА – ПОРУКА СРБИМА ДА ИМ НЕМА МЈЕСТА У ХРВАТСКОЈ

Медачки џеп – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: