Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

I u Brezovu Polju bez puta i struje

Datum objave: nedelja, 25 oktobra, 2015
Objavljeno u Banija, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+
Brezovo Polje kod Gline
Brezovo Polje kod Gline

U Brezovu Polju selu u sastavu Grada Gline udaljenom dvedesetak kilometara od administrativnog sjedišta u zaseoku Tovarlaže živi 68-o godišnji Dragan Tovarlaža. Srpski povratnik unazad tri godine kako se vratio na rodno ognjište bori se da stvori sebi iole normalne uslove života. A to nije nimalo lako obzirom da nema struju u kući, koja je do Oluje naravno bila, kao ni prilaznog puta u dužini od oko kilometar kojim bi njegova “avlija” bila povezana sa glavnom cestom Glina-Dvor!

Danas su ga u cilju iznalaženja modela za normalan život posjetili zamjenik gradonačelnika Gline Đuro Stojić i zamjenik Sisačko-moslavačkog župana Boro Rkman. Obojica u izvršnoj vlasti gradskog i županijskog nivoa predstavnici srpske nacionalne manjine.

U očekivanju bagera koji mu je danas obećan za popravak puta, Dragan uz pomoć 27-godišnjeg sina Bore krči živicu i raslinje koje se savilo

Boro Rkman u Brezovom Polju
Boro Rkman u Brezovom Polju

na nekdašnji put i prečilo je, kada se vratio, bilo kakav prolaz. Čak i prolaz ljudskom nogom a kamoli automobilom. Najmlađi od trojice sinova Boro živi u Temerinu ali kako kaže koristi svaku priliku da pomogne ocu jer jednostavno na “Baniji voli biti a i vratio bi se kada bi bilo elementzarnih uslova”. Povremeno je u Tovarlažama i supruga Milka koja, kada nije u selu, pomaže sinovima čuvajući unučad u Srbiji.

“Što se tiče struje uvjereni smo da ćemo i nakon ovih izbora imati tri zastupnika u Saboru i preko našeg Kluba kao i niz slučajeva do sada rješavaćemo i ovaj vaš gorući problem. Danas je oko 340 srpskih domaćinstava u Hrvatskoj bez struje a bilo ih je preko pet hiljada”, ohrabrio je Rkman sunarodnike. HEP ima dobit od milijardu kuna i zaista nema razloga da ne investira 30-ak miliona kako bi i tih 340 familija, među kojima i vaša, imali blagodet savremene civilizacije – struju, pojasnio je.

Dogradonačelnik i predsjednik glinskog stranačkog ogranka Đuro Stojić koji i inače obilazi sunaordnike čiji je predstavnik najavio je, čim kiša stane, da će ishodovati bager kako bi se očistio put i kako bi Dragan imao put u civilizaciju.

Prvi Draganov komšija Gojko na “sljedećem brdu” udaljen je nešto manje od kilometra i on ima i struju i kakav takav put do kuće, tako da dovođenje struje osim što ima krajnje ljudsku i humanu dimenziju, HEP-u ne bi predstavljao prevelik trošak.

Draganov numer jedini je danas živući od 13 porodica koliko ih je do Oluje živjelo u Tovarlažama – zasoku smještenom na oko 450 metara nadmorske visine!!

 

Izvor: Banija

 

Vezane vijesti:

Pusta zemlja Banija
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top