fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

I u Brezovu Polju bez puta i struje

Brezovo Polje kod Gline
Brezovo Polje kod Gline

U Brezovu Polju selu u sastavu Grada Gline udaljenom dvedesetak kilometara od administrativnog sjedišta u zaseoku Tovarlaže živi 68-o godišnji Dragan Tovarlaža. Srpski povratnik unazad tri godine kako se vratio na rodno ognjište bori se da stvori sebi iole normalne uslove života. A to nije nimalo lako obzirom da nema struju u kući, koja je do Oluje naravno bila, kao ni prilaznog puta u dužini od oko kilometar kojim bi njegova “avlija” bila povezana sa glavnom cestom Glina-Dvor!

Danas su ga u cilju iznalaženja modela za normalan život posjetili zamjenik gradonačelnika Gline Đuro Stojić i zamjenik Sisačko-moslavačkog župana Boro Rkman. Obojica u izvršnoj vlasti gradskog i županijskog nivoa predstavnici srpske nacionalne manjine.

U očekivanju bagera koji mu je danas obećan za popravak puta, Dragan uz pomoć 27-godišnjeg sina Bore krči živicu i raslinje koje se savilo

Boro Rkman u Brezovom Polju
Boro Rkman u Brezovom Polju

na nekdašnji put i prečilo je, kada se vratio, bilo kakav prolaz. Čak i prolaz ljudskom nogom a kamoli automobilom. Najmlađi od trojice sinova Boro živi u Temerinu ali kako kaže koristi svaku priliku da pomogne ocu jer jednostavno na “Baniji voli biti a i vratio bi se kada bi bilo elementzarnih uslova”. Povremeno je u Tovarlažama i supruga Milka koja, kada nije u selu, pomaže sinovima čuvajući unučad u Srbiji.

“Što se tiče struje uvjereni smo da ćemo i nakon ovih izbora imati tri zastupnika u Saboru i preko našeg Kluba kao i niz slučajeva do sada rješavaćemo i ovaj vaš gorući problem. Danas je oko 340 srpskih domaćinstava u Hrvatskoj bez struje a bilo ih je preko pet hiljada”, ohrabrio je Rkman sunarodnike. HEP ima dobit od milijardu kuna i zaista nema razloga da ne investira 30-ak miliona kako bi i tih 340 familija, među kojima i vaša, imali blagodet savremene civilizacije – struju, pojasnio je.

Dogradonačelnik i predsjednik glinskog stranačkog ogranka Đuro Stojić koji i inače obilazi sunaordnike čiji je predstavnik najavio je, čim kiša stane, da će ishodovati bager kako bi se očistio put i kako bi Dragan imao put u civilizaciju.

Prvi Draganov komšija Gojko na “sljedećem brdu” udaljen je nešto manje od kilometra i on ima i struju i kakav takav put do kuće, tako da dovođenje struje osim što ima krajnje ljudsku i humanu dimenziju, HEP-u ne bi predstavljao prevelik trošak.

Draganov numer jedini je danas živući od 13 porodica koliko ih je do Oluje živjelo u Tovarlažama – zasoku smještenom na oko 450 metara nadmorske visine!!

 

Izvor: Banija

 

Vezane vijesti:

Pusta zemlja Banija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: