Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

И Срби бришу Јасеновац (2): Нечастиви на Правном факултету

Jasenovac mapa

Данас више не постоjи дилема има ли, већ зашто се плански гуше сећања на стравичне српске жртве, тврде у Удружењу логораша из НДХ. А гуше се jер у свести наших савремених политичких сатрапа и данас, како кажу, „живи извитоперена потреба додворавања и злочинцима над сопственим народом“. Ту огавну поjаву потврђуjе и дневна политика српских власти.

Потврђена jе и на академском скупу, одржаном на београдском Правном факултету, посвећеном Јасеновцу, на коме су се на научноj основи и страноj архивскоj грађи разобличавале српске несрећне заблуде, а злочинци називани именом.

Скуп коjи jе био боjкотован од актуелних власти, па тако и од свих државних медиjа и оних коjе контролише актуелна власт.

Добро позната реторика

Али, скуп коjи, испоставило се, ниjе могао да буде контролисан, био jе на наjприземниjи начин нападнут.

Инцидент коjи се збио те вечери само jе потврдио наглашено присуство те званичне српске изопачене политике.

Инцидент, коjи jе, веруjемо био пажљиво испланиран и по механизмима деловања подсећао jе на добро познате комунистичке доктрине о заштити братства и jединства.

Оваj скандал jе и доказ да се планско минимизирање злочина над Србима доследно спроводи.

Пошто ниjе успео да изминира скуп, уљез, шпиjун, агент, провокатор, макар актуелне власти, изгубивши jедног тренутка стрпљење, латио се нама добро познате реторике. И би скандал.

– Маjку вам jевреjску и српску, докле ћете да лажете и труjете народ – биле су тихо изговорене речи млађег човека дуже косе са брадом. Затим jе устао, шутнуо столицу и са девоjком коjа га jе пратила напустио скуп.

Др Мирко Васиљевић

Др Мирко Васиљевић

Скандал већих размера спречили су професори на челу са деканом Правног факултета Мирком Васиљевићем коjи су молбама зауставили групу разбеснелих младића чиjа jе била очигледна намера да се домогну овог дрског „чупавца“.

Оваj увредљив испад догодио се у препуноj сали београдског Правног факултета и доказ jе континуитета те наказне српске политике према Јасеновцу.

Отуда и ниjе случаjно што се догодио усред промоциjе наjновиjе, а болне књиге новинара и публицисте Јаше Алмулиjа „Јевреjи и Срби у Јасеновцу“.

Иначе, те вечери, све jе почело сjаjно: препуна дворана, већином младих људи, видело се, жељни истине о наjтрагичниjем сегменту српске историjе.

Али пристигли скандал-младић плански jе покушао да све то поквари. Стигао jе у пратњи такође младе даме, сели су близу стола конферансиjеа. Помно су снимали и бележили речи беседника. А када jе почео да говори аутор Алмули, поменути младић и девоjка постали су нервозни.

Књига Јаше АлмулиjаКњига Јаше Алмулиjа

Њиховом стрпљењу дошао jе краj када jе Алмули утврдио да „Јасеновац ниjе Хитлерова творевина, већ оригинално и наjмрачниjе дело Хрватске Независне Државе, односно хрватског народа. Да jе злочин у Јасеновцу злочиначкиjи од свих других злочина, а да су злочинци били наjкрволочниjа људска бића у историjи човечанства“. Тог тренутка поменути младић уз већ обjашњени ритуал напустио jе салу.

Закратко, код шокираних се вратила уљудност, и ово предивно вече, када jе у питању отменост и достоjанство, кренуло jе своjим током.

Боjкот промоциjе

Промоциjа књиге Јаше Алмулиjа „Јевреjи и Срби у Јасеновцу“, а за коjу jе речено да jе немерљив допринос савременоj историjи, протекла jе, бар што се тиче jавних медиjа у тоталноj тишини. На делу jе очигледно био организовани боjкот, jер како другачиjе обjаснити чињеницу да осим новинара „Вести“ ниjедан други представник иjедне дневне новине и ТВ станице ниjе присуствовао, а сви су били позвани.

Покрадено благо

На промоциjи књиге Јаше Алмулиjа „Јевреjи и Срби у Јасеновцу“ присуствовала jе и Смиља Тишма коjа jе 1941. година, као деветогодишња девоjчица била ухапшена са своjом целокупном породицом, и преживела све усташке логоре. Она jе предложила председнику Тадићу да покрене поступак враћања опљачканог српског блага, а коjе се и данас налази у трезорима Ватикана.

У салу се убрзо вратио човек коjи jе обавестио присутне да jе реч о дописнику jедних хрватских новина. Веровати у ту обавест или не, тек могуће jе и да jе реч о провокатору, рецимо неких невладиних организациjа коjе су у негативном контексту помињане и у време наjаве овог научно несвакидашњег догађаjа.

Могуће jе и да jе оваj провокатор продужена рука неке обавештаjне службе чиjи представници, иначе слободно вршљаjу овом земљом. Не би био грех посумњати да jе „инциденташ“ део власти коjа jе на безобразан начин одбоjкотовала и ову промоциjу књиге коjа jе себи ставила у задатак да откриjе између осталог и разлоге геноцида над Србима.

Е, баш то распетљавање и откривање зликоваца и наредбодаваца jе пропраћено у тишини, без иjедног представника београдских дневних листова и електронских гласила.

Како рече професор др Деjан Буjуклић „нашим телевизиjама jе преча нека фарма велики брат но преклана и жива бацана наша деца у ужарене пећи“.

Можда jе провокатор имао намеру да спречи и слање петициjе Удружења jасеновачких логораша председнику Србиjе господину Борису Тадићу. И послата jе, а у коjоj су доминантна четири захтева.

А први и незаобилазни jе да се на Старом саjмишту оснуjе Музеj геноцида, да се у наставним плановима школа установи наставна jединица, посвећена геноциду над Србима, Јевреjима и Ромима, да се обавезно током школовања бар jедном организуjе посета ђака Јасеновцу и Доњоj Градини.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Парастос jасеновачким жртвама у Доњоj ГрадиниДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ: Парастос jасеновачким жртвама у Доњоj Градини

Да се покрене поступак обештећења jасеновачких жртава. И на краjу, да се 22. април прогласи Даном сећања на жртве геноцида над Србима, Јевреjима и Ромима. А реч jе о датуму када су заточеници Јасеновца 1945. године, њих 1.000 jуришом покушало jе да се ослободе, а преживело jе сам њих 124.

Мрачна улога Ватикана

У петициjи jош стоjи да Музеj мора имати своjе сараднике – истраживаче коjи би се бавили сакупљањем грађе, њеним проучавањем, обjављивањем материjала и докумената о геноциду над Србима, Јевреjима и Ромима.

Посебно би се та истраживачка екипа бавила умешаношћу Католичке цркве и Ватикана у оваj наjстрашниjи геноцид, као и необjашњиво пасивно држање партизанских jединица коjе су се већ од лета 1943. године налазиле око Јасеновца, а никада га нису напале.

Како jе и сам аутор ове књиге поручио – уколико Србиjа и Срби већ jедном не престану да скриваjу злочине над Србима, а зарад мира, добросуседних односа и братства, jединства, на савести ће имати сву ону неjач коjу су Хрвати клали, а у име монструозне идеологиjе, чистоте хрватске нациjе.

Тито и Јасеновац

Не само Јаша Алмули, већ и други присутни на промоциjи у Правном факултету тражили су да држава стане иза истраживачког тима коjи би разjаснио и дао одговоре на многа питања. Тако jе декан Правног факултета професор Мирко Васиљевић инсистирао на разjашњењу дилема – зашто Тито никада ниjе хтео да посети Јасеновац, зашто папа ниjе и неће никада посетити Јасеновац, како jе Драганић преко Тита стигао у Хрватску, као и уплетеност британских обавештаjних служби у пребацивање Павелића из Франкфурта у Ватикан, па у Аргентину.

Извор: Vesti online

Везане виjести:

И Срби бришу Јасеновац (1): Краду нам и сећања!

И Срби бришу Јасеновац (3): Сачувала их света Петка

И Срби бришу Јасеновац (4): Уз благослов Ватикана

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: