Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

I. Sarajevo: Spomen obilježje za djecu ubijenu u proteklom ratu

Datum objave: utorak, 11 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Grad Istočno Sarajevo dobiće spomen obilježje za 120-oro nevine djece ubijene u proteklom ratu. Spomenik će biti postavljen u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu, koja je u ratu ostala bez šest učenika. Još nekažnjeni zločinci ubijali su ih u igri i u roditeljskom zagrljaju – snajperima, hladnim oružjem i granatama. Zvanično otkrivanje spomenika – simbola prekinutog djetinjstva i opomene budućim pokoljenjima, biće upriličeno 13. septembra.

O njima se rijetko govorilo ili od, zaglušujućeg eha mitomanije iz sarajevske čaršije – “nedovoljno” čulo! Na crnom, još nezavršenom spisku 120 imena i isto toliko ugaslih roditeljskih radosti. I nepregledno more nikad ostvarenih želja! I neoprostivi grijeh, ubicama! 11. marta – 95.-e, bilo je primirje. Ispostaviće se – jednostrano!

U sarajevskoj ulici Rave Jankovića – desetogodišnja Milica Lalović i godinu mlađa Nataša Učur. Bile su djeca Sarajeva. I srećne što nakratko mogu da napuste podrume i skloništa! Igrale su lastiša, ne sluteći da im je to poslednja igra. Pakosno srce, oko puno mržnje i krvnička ruka snajperiste sa zgrade Lorisa, među odraslim stanarima zgrade pa i, sa linije tek pristiglim srpskim vojnicima u uniformama, “birala” je. Dva hica i dva zauvijek prekinuta bezgrešna djetinjstva. Ostale su nepročitane knjige i prazne dvije školske klupe.

“U proteklom ratu je šest učenika ove škole stradalo. Najmlađe je bilo upisano u 1. razred – Zorica Divčić, a najstarije nije uspjelo podići svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi – zvala se Dijana Ćosović”, kaže direktorica Danijela Mrđa.

I malo dalje – u tada muslimanskom dijelu grada – u život tek zagazila Magdalena – ni slova još pisati nije znala. Samo pet godina je imala, ni mrava nije zgazila. Tako je malo živjela i tako malo vidjela. No zjene su joj ugasli monstrumi i spriječili roditelje Henu i Božu da spasu svoju jedinicu i pobjegnu iz sarajevskog pakla. I opet je bilo “primirje”.

“Objavljeno je to veče na dnevniku u pola osam… Javno je rečeno da su oni stradali, ali da je s naše strane granata”, rekla je rođaka Ranka Mičić.

No patolog je demantovao laži. Hena i Božo ubijeni su u svom stanu u naselju Švrakino, iz automatskog oružja, petogodišnjoj Magdaleni razbijena lobanja tupim predmetom. Zemni ostaci kasnije iz groblja Lav preneseni među vršnjake i sunarodnike… Falsifikatori njihovog stradanja, međutim, i danas istrajavaju! Ali za Magdalenu, Milicu, Natašu… i sve druge neispričane priče i ugašena srpska djetinjstva – gradi se spomen obilježje.

“Želimo da se nekako odužimo toj djeci i da imaju gdje da prisluže ti roditelji svijeću i sva druga djeca u našem Srpskom Sarajevu da znaju – šta je bilo”, ističe Milka Kokot iz Organizacije porodica poginulih.

Ideja je bezrezervnu podršku dobila od Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. I sredstva u iznosu od 40.000 maraka su obezbijeđena. Još 5.000 osigurala je škola “Sveti Sava”. Zahtjevan posao pripao je ovdašnjim literarnim i likovnim stvaraocima.

“To je simbioza poetskog i likovnog, znači dio je našeg pjesnika Gorana Vračara ovaj likovni, tj. vajarski je moj – mislim da će oni koji budu htjeli, vidjeti jasnu poruku i jasan simbol svega ovoga”, rekao je akademski umjetnik Borko Močević.

Biće to simbol nezaborava o zlom vremenu i zlim ljudima. I istorijsko štivo koje uništava mitove sarajevskih falsifikatora i danas opsjednutih prokletstvom kulture selektivnog sjećanja.

“To je spomenik za naše vršnjake i jedan istorijski čas za sve preostale generacije koje će doći u ovu školu”, kaže učenica 9. razreda OŠ “Sveti Sava” Mia Trifković.

Dva goluba vezanih krila u neuspjelom letu – kao sva srpska djetinjstva, kojima su zlotvori oduzeli pravo na nevine dječije radosti i život u slobodi.

U kompilaciji sa poemom “SUMRAK” biće simbol i za svu djecu iz Srpske, ubijenu u proteklom ratu! Za cijelu jednu školu od 474 đaka – kojima nije dozvoljeno želje da dosanjaju. Niti školovanje da završe!

Izvor:RTRS

Vezane vijesti:

Obilježene 23 godine od stradanja deset vojnika VRS na Zlovrhu

Žepa- Pomen mučki ubijenim srpskim borcima (VIDEO)

Parastos za 45 srpskih vojnika stradalih u humanitarnom konvoju

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top