Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

I Hitlerov izaslanik bio je užasnut!

Datum objave: petak, 15 septembra, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Hitlerov izaslanik u ustaškoj NDH Edmund Glajze fon Horstenau bio je zgađen postupcima ustaškog poglavnika Ante Pavelića i naročito okrutnim ubijanjem pravoslavnih Srba i djece, prenosi portal “Ekspres”.

Jasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)
Jasenovac, 1941 – 1942
(photo: US Holocaust Memorial Museum)

Horstenau je u svojim izvještajima Berlinu ostavio svjedočanstva o razmjerama ustaškog zločina nad Srbima, kritikujući ustašku politiku progona i ubijanja.

Hitlerov izaslanik navodio je da su ustaše “u ludom bijesu” i opisao potresne detalje o tome kako se ponašaju prema neprijateljima i zatvorenicima.

U jednom izvještaju opisuje kako je ustaški pukovnik lično strijeljao 500 Srba koji su imali od 15 do 20 godina.

Osim o ubistvima stotina civila, Horstenau je obavijestio nacističku komandu da ustaške vođe siluju gotovo svaku ženu, muče i ubijaju decu, i to najčešće pred majkama.

Tokom ljeta 1942. godine Fon Horstenau je zatrpavao njemačkog ambasadora u Zagrebu izvještajima o ustaškim zločinima nad Srbima.

“Kod Slavonske Požege nalazi se jedan koncentracioni logor koji nosi ime `Ustaški iseljenički logor`. Upravnik ovog koncentracionog logora je bivši katolički sveštenik, a sada istaknuti ustaša Klajić”, naveo je Horstenau.

On je opisao kako se pokušaj bijega pretvorio u mučno ubijanje zatvorenika paljbom iz mitraljeza sa dum-dum mecima.

Horstenau nije bio spreman na strahote koncentracionih logora u kojima su zatvarani Srbi, Jevreji, Romi i hrvatski antifašisti.

Ono što je užasnulo čak i Hitlerovog izaslanika bila je scena koju je zatekao u prostoriji u kojoj je na slamnatom podu sjedilo pedesetoro djece. Sva su bila gola, a polovina je bila već poumirala.

“To je vrhunac grozote u Hrvatskoj od poglavnika, kojeg smo sami postavili”, pisao je Horstenau o ustaškim užasima, ali iz Berlina nije bilo reakcije, prenosi portal “Ekspres”.

U Hrvatskoj se posljednjih godina ponovo javljaju pokušaji revizije zločinačke NDH i negiranja genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a pojedini autori, ne iznoseći nikakve suvisle dokaze, čak tvrde da su u Jasenovcu “komunisti ubijali Hrvate” nakon 1945. godine.

Takvi glasovi pojavili su se čak i u političkim krugovima, a slučaj bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je negirao partizanski pokret i pohvalno govorio o ustašama i “Handžar diviziji”, doveo je do oštrog protesta jevrejskih udruženja i Centra “Simon Vizental”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ispovest patologa koji je brojao žrtve u Jasenovcu: „Srbe su kuvali žive u kazanima za sapun!“

Zverstva koje su činile ustaše da su ih čak i nacisti hapsili zbog ratnih zločina

VIDEO: Pogledajte film „Irodovi sinovi“


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top