Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ХРВАТСКИ ПОРТАЛ О ЗАБРАНИ ЋИРИЛИЦЕ ЗА ВРИЈЕМЕ НДХ

Законски акт о забрани ћирилице у НДХ

Законски акт о забрани ћирилице у НДХ

Хрватски портал “Индекс” обjавио jе изводе из основних закона Независне Државе Хрватске (НДХ) из 1941. године коjима jе забрањена употреба ћирилице.

У тексту под насловом “Вратимо се у 2015. годину”, загребачки портал пише о томе да jе ћирилица забрањена 25. априла 1941. године, двиjе недjеље по успостављању НДХ.

“На подручjу НДХ забрањуjе се употреба ћирилице”, наводи се у ставу jедан Законске одбредбе о забрани ћирилице коjу jе потписао Анте Павелић.

“Индекс” такође цитира наредбу за припаднике Министарства унутрашњих послова коjу jе потписао министар Андриjа Артуковић.

“Забрањена jе свака употреба ћирилице на циjелом подручjу НДХ. То се односи на циjело пословање свих државних и самоуправних тиjела, на канцелариjе jавног поретка, на трговинске и њима сличне књиге, на дописе, као и на све jавне натписе”, писало jе у наредби.

За кршење наредбе била jе прописана новчана казна и мjесец дана затвора.

“Према томе наређуjем да се на циjелом подручjу НДХ одмах обустави свака употреба ћирилице у jавном и приватном животу. Свако штампање било каквих књига ћирилицом jе забрањено, сви jавни написи писани ћирилицом мораjу се неодложно, у року од три дана скинути”, навео jе Артуковић.

Осим забране ћирилице дониjете су и Законске одбредбе о расноj припадности, односно одредба о заштити народне и ариjске културе хрватског народа, као и она о заштити ариjске крви и части хрватског народа.

“Индекс” напомиње да су ови закони представљали основне законе НДХ.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Вуковар: И званично укинули ћирилицу – Jadovno 1941.

Случаj матуранти: Ћирилица непожељна на паноима у центру …

важниjе jе да ли ће еу реаговати на забрану ћирилице у вуковару

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: