fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRVATSKI PORTAL O ZABRANI ĆIRILICE ZA VRIJEME NDH

Zakonski akt o zabrani ćirilice u NDH

Zakonski akt o zabrani ćirilice u NDH

Hrvatski portal „Indeks“ objavio je izvode iz osnovnih zakona Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz 1941. godine kojima je zabranjena upotreba ćirilice.

U tekstu pod naslovom „Vratimo se u 2015. godinu“, zagrebački portal piše o tome da je ćirilica zabranjena 25. aprila 1941. godine, dvije nedjelje po uspostavljanju NDH.

„Na području NDH zabranjuje se upotreba ćirilice“, navodi se u stavu jedan Zakonske odbredbe o zabrani ćirilice koju je potpisao Ante Pavelić.

„Indeks“ takođe citira naredbu za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koju je potpisao ministar Andrija Artuković.

„Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na cijelom području NDH. To se odnosi na cijelo poslovanje svih državnih i samoupravnih tijela, na kancelarije javnog poretka, na trgovinske i njima slične knjige, na dopise, kao i na sve javne natpise“, pisalo je u naredbi.

Za kršenje naredbe bila je propisana novčana kazna i mjesec dana zatvora.

„Prema tome naređujem da se na cijelom području NDH odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje bilo kakvih knjiga ćirilicom je zabranjeno, svi javni napisi pisani ćirilicom moraju se neodložno, u roku od tri dana skinuti“, naveo je Artuković.

Osim zabrane ćirilice donijete su i Zakonske odbredbe o rasnoj pripadnosti, odnosno odredba o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda, kao i ona o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda.

„Indeks“ napominje da su ovi zakoni predstavljali osnovne zakone NDH.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Vukovar: I zvanično ukinuli ćirilicu – Jadovno 1941.

Slučaj maturanti: Ćirilica nepoželjna na panoima u centru …

važnije je da li će eu reagovati na zabranu ćirilice u vukovaru

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: