fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatski mediji: Novoizabrani srpski patrijarh čovek dijaloga i suživota

Večernji list podseća da je Porfirije prilikom ustoličenja za mitropolita, parafrazirajući stihove Arsena Dedića, rekao da se on i Zagreb „vole javno“.

Patrijarh Porfirije (Foto: Tanjug/Nikola Anđić)

Mediji u Hrvatskoj, gde je novoizabrani patrijarh srpski Porfirije bio na čelu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, ističu da je on „čovek dijaloga i suživota“ i da je „na čelu SPC kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca“, ali da njegov izbor ima veći značaj od samo „verskog“ i „crkvenog“.

„Dojučerašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a sada patrijarh Porfirije (60), čovek je dijaloga i suživota. Potvrdilo se to u svih ovih njegovih zagrebačkih godina, otkako je 2014. imenovan mitropolitom Zagrebačko-ljubljanske mitropolije“, ističe Večernji list.

Naglašavajući kako se „hrvatska javnost mogla uveriti“ da njegovo delovanje „ide u smeru dijaloga i otvorenosti, saradnje i susreta, posebno s katoličkom crkvom“, Večernji podseća da je Porfirije u svojoj nastupnoj besedi, prilikom ustoličenja za mitropolita, parafrazirajući stihove Arsena Dedića, rekao da se on i Zagreb „vole javno“.

Agencija Hina, opširno prenoseći Porfirijevu biografiju, navodi da „Porfirije dolazi na čelo SPC kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca“.

„Govori grčki, engleski i nemački, služi se ruskim jezikom, a među saradnicima i u javnosti slovi za ličnost umerenih stavova koja neguje lična prijateljstva sa sveštenicima i predstavnicima svih verskih zajednica“, prenosi Hina.

Zagrebački Jutarnji list je, objašnjavajući proceduru izbora, naveo kako je „patrijarh izabran tzv. apostolskim žrebom“ kada se izbor trojice kandidata sa najviše glasova prepušta „božjoj volji“ izvlačenjem jedne od tri koverte iz Jevanđelja.

„Ovog puta Božja volja bila je naklonjena ‘našem’ Porfiriju“, ističe Jutarnji list, navodeći da su u drugim dvema kovertama bila imena episkopa bačkog Irineja i banjalučkog vladike Jefrema.

Životopis novog patrijarha Porfirija

Pozivajući se na ocene analitičara u Srbiji, Jutarnji navodi kako „ovaj izbor novog patrijarha, nije samo ‘verska’ ili ‘crkveno – administrativna’ stvar nego i vrlo osetljivo političko pitanje“ i da je „odabir novog poglavara SPC izuzetno je važan i za vladajući režim predsednika (Srbije) Aleksandra Vučića“.

Važnost izbora Jutarnji komentariše kroz prizmu „delikatne situacije u kojoj se Srbija nalazi, pogotovo kada su u pitanju odluke oko Kosova, uplitanja u stanje u Crnoj Gori te stalne najave moguće poseta pape Franje Srbiji“, uz ocenu da „Vučiću kao hleb nasušni treba podrška SPC“.

„Crkveni krugovi žestoko se protive bilo kakvom popuštanju oko Kosova, traže jači pritiska na Crnu Goru, mada neki srpski analitičari tvrde da Porfirije nema tako tvrdi stav oko Kosova“, ocenjuje Jutarnji list, navodeći da je „bivši patrijarh Irinej bio i izrazito protiv posete pape Franje, kojeg Vučić zbog vlastite političke promocije zagovara“.

„Sada bi, u patrijarhu Porfiriju, kao poborniku ekumenizma, mogao dobiti podršku i saveznika po tom pitanju“, smatra Jutarnji list, a prenosi N1.

Portal Indeks navodi da je tokom mandata na čelu zagrebačko ljubljanske mitropolije Porfirije slao pomirljive poruke, ali i da se 2016. našao u, kako kažu, skandalu nakon što je objavljen snimak na kojem peva četničku pesmu.

Podsećaju da je mitropolit Porfirije tada saopštio da žali „zbog zloupotrebe i manipulacije video snimkom na kojem se nalazi u društvu sveštenika koji su pevali četničke pesme” i zbog jaza između Hrvata i Srba te da tada, kao gost u Čikagu, nije bio u prilici da utiče na sve okolnosti.

Podsećaju i da je iste godine u Jasenovcu izjavio: „Nismo došli da brojimo žrtve, nego da jedni druge molimo za oprost.”

Porfirije je, piše Indeks, pre nešto više od mesec dana u Petrinji rekao da SPC neće prestati da pomaže stradalima u zemljotresu, navodi Tanjug a prenosi Politika.

Naslov i oprema: Stanje stvari

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: