Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvatski graničari hapse srpske vozače: Kamiondžije na mukama

Datum objave: nedelja, 12 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+
Hrvatska u EU (Foto: Politika)
Hrvatska u EU (Foto: Politika)

Hrvatski carinici svakodnevno zaustavljaju srpske prevoznike i pišu im kazne od 2.800 evra s obrazloženjem „neispravnost srbijanske carinske plombe“!

Plaća se odmah, na licu mesta, a onom ko to ne uradi prekršajni sud će novčanu kaznu zameniti merom zatvora. Vozači stradaju ni krivi, ni dužni, jer je plomba carinsko obeležje i ne stavljaju je oni, već Uprava carine Srbije!

Bez obzira na to, kazna koju pišu Hrvati vodi se na osobu koja je bila za volanom, zbog čega potpuno nepravedno vozači ostaju na granici po dva dana, dok ne obezbede novac za plaćanje.

Miloš Blagojević, vlasnik firme „Fleš trak trans“, rekao je za Kurir u sredu da je više njegovih vozača imalo problem na granici zbog plombe.

„Carinici terete vozača, a ne firmu, i ti ljudi su u velikom problemu, ostaju na granici po nekoliko dana. Privedeni su kao kriminalci, drže ih na carini među švercerima, ne daju im ni da se istuširaju na vrućini od 30 stepeni. Sudija iz Vukovara me je zvala i bukvalno me je molila da platimo. Strašno je što se terete ogromnim kaznama, umesto da vrate vozilo nazad ako smatraju da je ta plomba neodgovarajuća“ – kaže Blagojević i dodaje da se ovo dešava na graničnom prelazu Bajakovo i da carinici ni na šta drugo nisu imali primedbe, ali da su vozači i vozila zadržani.

Iz Uprave carine Srbije kažu da su upoznati s žalbama vozača.

„Sve pristigle žalbe razmatraju se vrlo temeljno i u toku su provere neiskorišćenih plombi kako bi se ustanovilo da li je reč o mogućoj zloupotrebi. Carinska plomba služi kao vrsta obezbeđenja da do otvaranja tovara neće doći dok on ne stigne na krajnje odredište. Plombu na tovarni deo kamiona postavljaju isključivo carinici, koji su dužni da provere da li je čvrsto zatvorena i o tome sačinjavaju zapisnik. Mi imamo saznanja i o slučajevima kada, nakon nadležnosti carinskih organa, neko zbog pokušaja zloupotrebe nasilno otvori mehanizam i tada on više nije u prvobitnom stanju.“

Iz Carinskog ureda Osijek do zaključenja broja nisu davali izjave.

Izvor: Pravda/Kurir
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top