Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatske đake kroz stripove truju o “srpskim zločinima”

Strip “Ovčara: Krik u noći” koji je od 2008. godine pravi hit u Hrvatskoj, a u kome se govori o navodnim srpskim zločinima nad hrvatskim zarobljenicima u logoru “Ovčara”, mogao bi da postane obavezna lektira u svim hrvatskim školama.

 

Strip Ovcara

Strip “Ovčara: Krik u noći” je od 2008. pravi hit u Hrvatskoj: Tema su navodni
srpski zločini nad hrvatskim zarobljenicima u logoru “Ovčara”

 

Izdavač stripa o ovčari je “Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracionih logora”, a autor je vukovarski policajac Nenad Barinić i scenarista prof. Danijel Rehak, koji su Srbe predstavljali po modelu četnika iz Bulajićevih filmova, sa šubarama sa kokardama, remenicima, automatima i bradati.

U stripu se može videti klanje i kolektivne scene navodnog ubijanja hrvatskih civila, kao i bacanje u zajedničkoj jami.

 

 

Prvo izdanje stripa “ Ovčara” u tiražu od 2.000 primerkaka, rasprodato je, a objavljena je verzija i na enegleskom jeziku, podseća Pravda.

Iako zvanično Ministarstvo kulture republike Hrvatske nije sponzorisalo projekat, strip o Ovčari je ipak dobio zeleno svetlo kabineta bivše predsednice vlade Jadranke Kosor, a na pojedinim portalima udruženja boraca “domovinskog rata” traže od Ministartsva prosvete “ da strip o srpskim zločinima” postane lektira za hrvatske učenike srednjih škola.

 

 

Scenarista stripa i predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak u uvodu prvog izdanja smatra da će strip crtež uspeti da dočara sve strahote “srpskih zločinaca u Ovčari”.

Dokaz da Hrvati žive u prošlosti

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji i narodni poslanik u Skupštini Srbije, Miodrag Linta kaže da je ovakav strip samo još jedan dokaz da Hrvatska i njeno društvo i dalje žive u prošlosti nesposobni da se suoče sa istinom i sopstvenim zločinima počinjenim nad Srbima tokom devedesetih.

– Kada se govori o Ovčari, teško će bilo koja reč preneti užas tog zločina na onog koji ili sluša. Ilustracije tog zla ostaviće trag, potresniji i jači od svake reči. Kadrovi u strip-projektu “Ovčara: krik u noći” koji se prodaje u Spomen-domu Ovčara, slede poteze zločina – od odvođenja ranjenika na sporedni izlaz vukovarske bolnice, preko pretnji u kasarni do špalira i premlaćivanja na betonskom podu u hangaru na kraju grada, do odvoženja traktorima, u nekoliko tura, u sumrak, prema unapred iskopanoj masovnoj grobnici gde je streljanje trajalo do ranih jutarnjih sati, kaže scenarista Rehak.

 

Izvor: Vesti-onlajn

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: