Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

HRVATSKA ŽELI DA SE ŽALI NA “OSUDU” TUĐMANA, ŠUŠKA I BOBETKA

Datum objave: četvrtak, 24 marta, 2016
Veličina slova: A- A+

Tudjman_Susak_BobetkoVlada Hrvatske traži da u svojstvu “prijatelja suda” bude uključena u žalbeni postupak bivših čelnika bosanskih Hrvata jer smatra da su prvostepenom presudom u tom predmetu, na osnovu “nepostojećih dokaza”, posthumno osuđena trojica bivših hrvatskih zvaničnika – Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko

Hrvatska je podnijela zahtjev da se u svojstvu “prijatelja suda” uključi u žalbeni postupak šestorice bivših čelnika Herceg Bosne koji su prvostepenom presudom iz 2013. godine osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH. Bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić i zapovjednici Hrvatskoj vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20, zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Pretresno vijeće je, naime, u prvostepenoj presudi većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudije Antonetija, utvrdilo da je sukob na području samoproglašene Herceg Bosne bio međunarodnog karaktera i da su se snage Hrvatske vojske borile zajedno sa HVO protiv Armije BiH. Utvrđeno je, također, postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa Tuđmanom, Šuškom i Bobetkom čiji je cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta na teritoriji BiH u granicama Banovine iz 1939. godine, koji bi se pripojio Hrvatskoj nakog eventualnog raspada BiH ili postao nezavisna država tijesno povezana sa Hrvatskom.

Hrvatska u svom zahtjevu navodi da u prvostepenoj presudi “nije naveden nijedan valjan dokaz” da su Tuđman, Šušak i Bobetko “usmjeravali i koordinirali” događaje na terenu s ciljem i namjerom da se počine zločini. Zaključkom da su navedena trojica hrvatskih zvaničnika bili dio udruženog zločinačkog poduhvata, Pretresno vijeće je – navodi se u podnesku Zagreba – prekršilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer je “zanemarena pretpostavka njihove nevinosti”. Hrvatska zato traži od Žalbenog vijeća da “ispravi te greške” i da joj dozvoli da kao “prijatelj suda” zastupa prava “posthumno osuđenih” Tuđmana, Šuška i Bobetka u žalbenom postupku zvaničnika Herceg Bosne.

Hrvatska, pored ostalog, smatra da je Prvostepeno vijeće “pobrkalo” dva, po njenom mišljenju,“potpuno odvojena” pitanja – želju za obnavljanjem Banovine iz 1939. godine i navodnu namjeru Tuđmana, Šuška i Bobetka da počinjenjem krivičnih djela ostvare taj cilj. Hrvatska ukazuje na presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu zbog “razumne mogućnosti” da je njihova namjera bila limitirana na uspostavljanje i održavanje srpske kontrole nad velikim dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, a ne na činjenje zločina.

Izvor: Sense tribunal, 23.03.2016.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top