fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRVATSKA ŽELI DA SE ŽALI NA “OSUDU” TUĐMANA, ŠUŠKA I BOBETKA

Tudjman_Susak_BobetkoVlada Hrvatske traži da u svojstvu “prijatelja suda” bude uključena u žalbeni postupak bivših čelnika bosanskih Hrvata jer smatra da su prvostepenom presudom u tom predmetu, na osnovu “nepostojećih dokaza”, posthumno osuđena trojica bivših hrvatskih zvaničnika – Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko

Hrvatska je podnijela zahtjev da se u svojstvu “prijatelja suda” uključi u žalbeni postupak šestorice bivših čelnika Herceg Bosne koji su prvostepenom presudom iz 2013. godine osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH. Bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić i zapovjednici Hrvatskoj vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20, zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Pretresno vijeće je, naime, u prvostepenoj presudi većinom glasova, uz suprotno mišljenje sudije Antonetija, utvrdilo da je sukob na području samoproglašene Herceg Bosne bio međunarodnog karaktera i da su se snage Hrvatske vojske borile zajedno sa HVO protiv Armije BiH. Utvrđeno je, također, postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa Tuđmanom, Šuškom i Bobetkom čiji je cilj bio uspostavljanje hrvatskog entiteta na teritoriji BiH u granicama Banovine iz 1939. godine, koji bi se pripojio Hrvatskoj nakog eventualnog raspada BiH ili postao nezavisna država tijesno povezana sa Hrvatskom.

Hrvatska u svom zahtjevu navodi da u prvostepenoj presudi “nije naveden nijedan valjan dokaz” da su Tuđman, Šušak i Bobetko “usmjeravali i koordinirali” događaje na terenu s ciljem i namjerom da se počine zločini. Zaključkom da su navedena trojica hrvatskih zvaničnika bili dio udruženog zločinačkog poduhvata, Pretresno vijeće je – navodi se u podnesku Zagreba – prekršilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer je “zanemarena pretpostavka njihove nevinosti”. Hrvatska zato traži od Žalbenog vijeća da “ispravi te greške” i da joj dozvoli da kao “prijatelj suda” zastupa prava “posthumno osuđenih” Tuđmana, Šuška i Bobetka u žalbenom postupku zvaničnika Herceg Bosne.

Hrvatska, pored ostalog, smatra da je Prvostepeno vijeće “pobrkalo” dva, po njenom mišljenju,“potpuno odvojena” pitanja – želju za obnavljanjem Banovine iz 1939. godine i navodnu namjeru Tuđmana, Šuška i Bobetka da počinjenjem krivičnih djela ostvare taj cilj. Hrvatska ukazuje na presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović oslobođeni optužbe za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu zbog “razumne mogućnosti” da je njihova namjera bila limitirana na uspostavljanje i održavanje srpske kontrole nad velikim dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, a ne na činjenje zločina.

Izvor: Sense tribunal, 23.03.2016.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: