fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska: Umesto Komisije za dijalog sa SPC i Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog uspostavljena Biskupska komisija za ekumenizam

Navedena Biskupska komisija imaće zadatak redovnih susreta Hrvatske biskupske konferencije sa episkopima SPC u Hrvatskoj, kao i sa predstavnicima Sinoda SPC.
Vladika Jovan i biskup Škvorčević (Izvor: FB stranica Saborni hram Svete Trojice u Pakracu)

U ponedeljak 25. oktobra ove godine u Biskupskom domu u Požegi Njegovo Preosveštenstvo vladika Pakračko-slavonski g. Jovan sastao se sa Njegovom Preuzvišenošću mons. dr Antunom Škvorčevićem, Biskupom Požeškim i predsjednikom Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam.

Biskup Škvorčević tom prilikom je upoznao vladiku Jovana o odlukama sa zasijedanja HBK od 19. do 21. oktobra ove godine, da umjesto Biskupske komisije za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog uspostavi Biskupsku komisiju za ekumenizam na čijem će čelu biti mons. dr Antun Škvorčević, Biskup Požeški, a članovi iste: Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, i Šibenski biskup Tomislav Rogić. Navedena Biskupska komisija imaće zadatak redovnih susreta HBK sa episkopima SPC u Hrvatskoj, kao i sa predstavnicima Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC.

Tokom ovog susreta razgovaralo se i o više pitanja u odnosima Rimokatoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj. Pored toga, vladika Jovan i Biskup Škvorčević složili su se da pitanja i probleme treba nastojati rješavati kroz susrete i dijalog. U tom smislu potrebno je poraditi na susretima predstavnika HBK i Episkopa SPC u Hrvatskoj, a najprije o temama zajedničkih pastoralnih pitanja.

Između ostalog, razgovaralo se i o nedavnom skrnavljenju (rušenju) kamenog krsta ispred pravoslavnog hrama Svetog velikomučenika Georgija u Požegi, te je postignut dogovor o načinu njegovog zajedničkog popravka.

Naslov i oprema: Stanje stvari

(Fejsbuk stranica Saborni hram Svete Trojice u Pakracu, 26. 10. 2021)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: