fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska: U lektiri za šesti razred „Mi spremni, poglavniče“

ZAGREB – Lektira za šesti razred učenika u Hrvatskoj sadrži promovisanje ustaštva i rečenice poput „mi smo spremni, poglavniče“, piše portal „Index“.

Lektira za šesti razred
Lektira za šesti razred

„Sva je treperila od unutrašnjeg uzbuđenja kad je čula kako Bobo ili Jure viče: Mi smo spremni, Poglavniče“, navodi se knjizi koju hrvatski šestaci moraju obavezno da pročitaju.

Kako navode, to je rečenica iz kratkog romana književnika Stjepana Tomaša pod nazivom „Moj tata spava s anđelima – Mali ratni dnevnik“ koji je na popisu obavezne literature za šesti razred uz “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić i djela Augusta Šenoe.

U „Malom ratnom dnevniku“, ustaštvo je prikazano ne samo kao nešto potpuno uobičajeno i prihvatljivo, nego i kao izraz hrvatskog domoljublja, ističe “Index”, dodajući da to nije jedini sporan dio te lektire.

Zagrebački portal tu navodi da pjesma o “ustaškim krvnicima” Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu koji „zovu i kliču“ poglavniku spominje se na nekoliko mjesta u knjizi čije je prvo izdanje objavljeno 1992. godine, kao i ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

“Šestaci, dakle, da bi prošli razred moraju čitati knjigu koncipiranu kao dnevnik desetogodišnje osječke devojčice, fiktivne Cvjete Matković, iz ratnog vremena 1991. i 1992. godine. Što ne bi bilo sporno da kroz djevojčicu pisac ne šalje političke poruke koje bi bile sporne i u ratnim devedesetim, a kamoli u 2016. godini”, piše “Index”.

Tomaš, rođen 1947. godine, kroz glavni lik širi predrasude o Srbima kao isključivu istinu o onome što se događalo devedesetih, dodaju oni.

Djeca tako čitaju o Čiki Sekuliću kojem otac djevojčice Cvije ne vjeruje jer je za sebe govorio da je Jugosloven, a sad govori da je Hrvat, pa se djevojčica pita “hoće li susjed Sekulić priznati Hrvatsku”.

„Svakodnevno mu srpska braća tuku mater i zatući će je, ali on još nijednom nije rekao: Što nam to rade oni psi, majku će mi ubiti?’ Voli li čika Sekulić naše neprijatelje više nego svoju majku“, pita se desetogodišnjakinja iz knjige.

Srbin je negativac i u formi dječaka iz austrijskog Pinkafelda gdje je devojčica s porodicom izbjegla kada se rat razbuktao, a jasno se u knjizi daje do znanja ko su „naši“, a ko „njihovi“, navodi se u tekstu “Indexa”.

Knjiga na nekoliko mjesta promoviše ustaški poklič „Za dom spremni“, čak i kroz opise djevojčice o tome kako su se dječaci iz razreda „busali u mala hrvatska prsa“ pišući ustaške slogane u sastavku o svojoj izbjegličkoj sudbini.

„Svi su dječaci na početku sastava napisali: Croatia i za dom spremni! Na dnu sastava još većim slovima: Uvijek za dom spremni!“, stoji u knjizi.

Iz “Indexa” navode da su zbog ovoga zatražili i odgovor Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta prema kojim kriterijumima je knjiga s ovakvim sadržajem završila na spisku obavezne lektire.

Izvor: NEZAVISNE NOVINE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: