Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska: Sve veći pritisci da simboli NDH budu legalizovani

Hrvatska boračka udruženja iz rata devedesetih godina prošlog vijeka i brojni desničarski portali zahtijevaju da na splitski aerodrom bude vraćen grb Nezavisne Države Hrvatske.

Zagreb (Foto: Flickr/Mario Fajt)

„Veliki grb sa prvim bijelim poljem i jasnom aluzijom na NDH postavljen u autobusu aerodroma Split! Sporni znak hitno uklonjen, Ministarstvo izražava žaljenje“, bio je naslov teksta u lokalnim novinama u kojima je grb nazvan – ustaškim.

Podršku uklanjanju ustaškog grba dali su i Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture, gradonačelnik Trogira, kao i istoričar Tvrtko Jakovina.

Međutim, desničari potsjećaju hrvatske vlasti da im nekada taj grb nije smetao, te da je i nezavisnost Hrvatske proslavljana pod grbom sa prvim bijelim poljem.

Tako je 30. maja 1990. godine na proslavi prvog Dana državnosti, neposredno nakon prvih izbora bio istaknut taj grb, pod kojim su pjevali i nastupali Oliver Dragojević i Boris Dvornik.

U zagrebačkoj katedrali, na misi koju je služio kardonal Franjo Kuharić, a prisutni su bili i Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, vijorile su se dvije velike zastave sa grbom koji je korišten i u NDH, podsjećaju udruženja i pojedinci koji žele da taj grb bude legalizovan.

Oni navode da u Hrvatskoj ne postoji zabrana bilo kakvih simbola, slogana, zastava, već je jedino zabranjeno ugrožavanje javnog reda i mira.

Politički analitičari u Hrvatskoj, oni liberalne orijentacije, ocjenjuju da se hrvatski vrh teško nosi sa sve većim svakodnevnim pritiscima da svi simboli ustaške NDH budu legalizovani.

Revizija dešavanja u NDH traje godinama, pa se konclogor Jasenovac potpuno negira kao „srpska izmišljotina“, promovišu se knjige koje sugerišu da su se Srbi sami poubijali na Kozari i prikazuju filmovi koji javno veličaju ustaški režim.

U sve to su uključeni brojni politički i društveni radnici u Hrvatskoj, kao i najveći mediji.

Račun dolazi na naplatu, a zakoni i moralni obziri sve manje vrijede u sudaru sa naraslim ekstremizmom i ustašizacijom društva.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

USTAŠKI SIMBOLI I NDH POSTALI „UMJETNIČKA SLOBODA“

Oživljavaju se nazivi i simboli NDH, a međunarodni faktori ćute

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: