fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

HRVATSKA SE NIKADA NIJE SUOČILA SA ZLOČINAČKOM PROŠLOŠĆU

Ante_Pavelic_i_Alojzije_Stepinac_1-147f2321Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je povodom 74 godine od osnivanja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) da hrvatsko društvo nikada nije uspjelo da se suoči sa svojom prošlošću i nikada nije priznalo da je nad Srbima izvršen monstruozan genocid.

Linta je ukazao da brojne činjenice pokazuju da su veličanje ustaškog pokreta i govor mržnje postale opšteprisutne pojave u današnjoj Hrvatskoj, saopšteno je iz Koalicije.

„Prema anketi zagrebačkog `Jutarnjeg lista`, oko 40 odsto Hrvata misli pozitivno o ustašama i opravdava njihove masovne zločine prema Srbima, Jevrejima i Romima. Njegovanje ustaškog nasljeđa može se često vidjeti na sportskim utakmicama, koncertima a o tome svjedoče i zidovi hrvatskih gradova i mjesta na kojima je napisano u hiljadama slučajeva stilizovano slovo `U` (simbol ustaštva)“, naveo je Linta.

On je ocijenio da je jedan od razloga za ovakvo negativno stanje u Hrvatskoj to što značajan dio hrvatske političke, crkvene, naučne, kulturne i sportske elite promoviše ustaštvo ili ćuti na sve masovnije veličanje ustaštva, čemu su se pridružili i hrvatski mediji.

„Hrvatska kroz novu postavku u logoru Jasenovac ublažava zločine NDH i smanjuje broj ubijenih na 80.000. Iz postavke su uklonjeni noževi, maljevi i druga oružja kojima su mučeni i ubijani Srbi, Jevreji i Romi. Osim toga, ne obnavljaju se brojni spomenici posvećeni žrtvama NDH koji su porušeni i oskrnavljeni u posljednjih 25 godina“, ukazao je Linta.

On smatra da se situacija može promijeniti na bolje kada bi u Hrvatskoj postojala stvarna politička volja da se donesu zakoni po uzoru na Njemačku koji bi predvidjeli oštre kazne za sve koji veličaju fašizam i ustaštvo, a da se djeca u školama uče o zločinačkom karakteru režima Ante Pavelića i promijeni opšta svijest.

„Nažalost, ti se zakoni provode rijetko, uglavnom pod pritiskom međunarodne zajednice i manjeg dijela javnosti“, zaključio je Linta.

NDH osnovana je 10. aprila 1941. godine. Bila je kvinslinška država osnovana na dijelu okupirane Kraljevine Jugoslavije, koja je uz pomoć Hitlerove Njemačke postojala pod vođstvom ustaškog režima od 1941. do 1945.

NDH je u istoriji ostala zabilježena po zvjerstvima i genocidu koje su pripadnici režima činili nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i Hrvatima neistomišljenicima, pretežno komunistima.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Zaboravljen dio našeg istorijskog iskustva iz perioda NDH

Zločini nad Srbima u NDH – Jadovno 1941.

Na današnji dan 10.aprila 1941. proglašena … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: