fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

HRVATSKA SE NE SUOČAVA SA SVOJOM TAMNIJOM STRANOM

veritas logo

BEOGRAD, 8. SEPTEMBRA (SRNA) – Hrvatska još nije spremna da se suoči sa tamnijom stranom svoje nedavne prošlosti, što pokazuju nekažnjavanje i sramotno male kazne odgovornim za zločine počinjene u srpskim selima u Medačkom džepu u septembru 1993. godine, navode u Dokumentaciono-informativnom centru „Veritas“.
Hrvatska vojska i policija su u napadu na sela Divoselo, Čitluk i Počitelj u Medačkom džepu 9. septembra 1993. godine na monstruozan načine ubile 88 Srba – 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila, od kojih 26 starijih od 60 godina. Među njima bilo je 17 žena. Ranjenika nije bilo.
Iz „Veritasa“ napominju da se tragedija „Medačkog džepa“ odvijala pred očima UNPROFOR-a, koji nije bio samo pasivni posmatrač, već je aktivno učestvovao u pokušaju da preuzme kontrolu nad ovim područjem i spriječi ubijanje preostalih ljudi i uništavanje njihove imovine.
Unproforci su, poslije trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom, po ulasku u „Medački džep“ samo mogli konstatovati, kao njihov komadant Žan Kot „da u selima kroz koja je prošao više nema znakova života, ni ljudi, ni životinja i da je razaranje potpuno, sistematsko i namjerno“.
Pomoćnik generalnog sekretara UN i šef civilnih poslova u misiji UNPROFOR-a na području bivše Jugoslavije Sedrik Tornberi konstatovao je „da je nakon cjelodnevnog boravka na tom području naišao na samo jednu živu kokošku“.
Hrvatska je po završenoj akciji srpskoj strani predala 52 tijela.
Činjenica da nije bilo ranjenika i rezultati pregleda tijela (razbijene lobanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine) upućuju na zaključak da je riječ o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih.
„Veritas“ navodi da je od jula 2001. do aprila 2004. godine Tužilaštvo Haškog suda za zločine u akciji „Medački džep“ podiglo optužnice protiv trojice generala Hrvatske vojske Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv četvrtog generala Petra Stipetića obustavljena.
Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena, a od izručenja Hagu spasila ga je smrt u aprilu 2003. godine.
Predmet „Ademi/Norac“ Haški tribunal je u septembru 2005. prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa. Iako su se tokom glavnog pretresa od juna 2007. do maja 2008. čule priče koje po monstruoznosti načina izvršenja prevazilaze i maštu najizopačenijih umova (nabijanje žene na kolac, odsjecanje glave, rezanje prsa na šnite, rasporivanje druge žene, bacanje živih žena u plamen sopstvenih kuća, grupno gađanje noževima zarobljenog vojnika obješenog naglavačke za stablo…) i prikazani šokantni snimci izmasakriranih, potpuno golih leševa poredanih u nizu od 1 do 51, Županijski sud u Zagrebu optuženog Ademija, vršioca dužnosti komadanta Zbornog područja Gospić, oslobađa svih optužbi.
Optuženi Norac, komadant operacije „Džep ’93“, osuđen je na sedam godina zatvora, koju mu je Vrhovni sud presudom od 19.novembra 2009. godine smanjio na šest godina.
Hrvatski sud je objedinio Norcu kazne ratne zločine u Gospiću ( za zločine nad Srbima u ovom gradu u jesen 1991.godine osuđen na 12 godina zatvora) i „Medačkom džepu“ na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.
Pošto je Norac u zatvoru od 2001. godine, očekuje se da bi za godinu-dvije, mogao izaći iz zatvora kroz postupke ublažavanja kazne, pomilovanja ili uslovnog otpusta.
Ova presuda svakako neće podstaći prognane Srbe da se, nakon 18 godina izgnanstva, počnu vraćati u i dalje pusta i šikarom obrasla sela Divoselo, Čitluk i Počitelj, u kojima danas, od predratnih oko 600, živi jedva desetak Srba, zaključuje „Veritas“.

 

Izvor: srna

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: