Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Хрватска сад хоће да продаје и српску имовину!

Новим прописом хрватска влада предвиђа отуђење узурпиране својине наших фирми. Адвокати траже привремену меру од Европског суда у Стразбуру

Башке Воде
Башке Воде

Хрватска влада усвојила је ове недеље и послала у скупштинску процедуру коначне измене Закона о подстицању улагања, захваљујући којима би српске фирме које су за време бивше Југославије имале имовину у овој држави, и дефинитивно могле да остану без ње. Како су “Новости” упозориле пре месец и по, Хрвати нуде инвеститорима пословни простор због којег српске банке, институције и предузећа воде судске спорове, у закуп на десет година – бесплатно. Новина је да ће по истеку закупа улагачи моћи српску имовину и да откупе!

По речима Мартине Далић, потпредседнице владе у Загребу, новим законом повећава се могућност инвестиционих улагања и активирање тзв. “неактивне имовине у власништву РХ”. А “неактивна имовина” је у највећем броју случајева управо имовина српских предузећа, коју је наш западни сусед буквално национализовао после рата и у катастрима превео на државу.

ОТИМАЈУ И ОД СВОЈИХ ГРАЂАНА

Адвокат Зоран Ристић наводи и случај једног Хрвата, чија је представка такође пред Европским судом: – Човек је пре више од пет година легално, на лицитацији коју је у Београду организовала Агенција за приватизацију као стечајни управник “Робних кућа Београд”, купио одмаралиште на хрватском приморју. У реновирање је уложио милион евра. До сада је укупно потрошио три и по милиона. Издавао је одмаралиште пет година, да би држава Хрватска покренула пред својим судовима спор. Они не признају “Робне куће” као власника јер су их избрисали из земљишних књига и уписали државу. Иселили су га и сада му још траже милионске износе са каматама за закуп простора пет година уназад.

Новим законом, о којем ће се Сабор изјашњавати у фебруару, предлаже се да се “државна имовина која није у функцији и на којој се не обавља никаква економска делатност” може дати у закуп предузетницима на 10 година, и то без плаћања најамнине. Услов је да инвеститор у року од три године уложи у пројект три милиона евра и да се истовремено вредност државне имовине повећа за 50 одсто. После истека деценије, предузетник стиче право и на трајан откуп на начин и под условима који ће се одредити посебним правилником.

– Предлогом овог закона Хрватска покушава да предупреди пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру по тужбама српских предузећа чија је имовина отета – каже новосадски адвокат Зоран Ристић из канцеларије “Ристић и партнери”.

Ова канцеларија је после вишегодишњих мука направила летос револуционаран помак и чак четири представке српских фирми и банака против званичног Загреба нашле су се на дневном реду Суда у Стразбуру и он ће о њима ускоро одлучивати.

– Пошто се очекују позитивне одлуке у корист српских фирми којима је незаконито одузета имовина, Загреб је решио да те одлуке практично спречи још пре него што су донете. Тако ће српске фирме имати пресуде у своју корист, али ће у њиховим хотелима и локалима седети нови закупци са уговорима на 10 година – примећује Ристић.

И не само да целу деценију стари власник неће моћи да уђе у своју имовину, него ће закупац накнадно моћи и да тражи повраћај новца који је уложио. А закон, што је још горе, предвиђа и могућност откупа тог простора. Да би се закупци, односно предузетници стимулисали да узимају просторе који припадају српским фирмама, закупнина ће током целе деценије бити нула!

– Овај закон је дискриминаторски и ми смо пред Божић од Суда у Стразбуру тражили да донесе привремену меру којом ће спречити доношење и примену овог закона, јер он спречава рад и спровођење пресуда самог суда – каже Ристић.

Његова канцеларија реаговала је и код Милорада Пуповца, а успоставила је контакт и са неким хрватским политичарима за које верују да би могли да помогну да се не донесе овакав погубан пропис.

Аутори: Д. ИЛИЋ КРАСИЋ – В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Загреб покушава да предуприједи одлуке Стразбура и отме имовину

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: