Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska predsjednica pisala UN zbog presude Šešelju

Hrvatska predsejdnica Kolinda Grabar Kitarović je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Kimunu izrazila duboko razočaranje i zabrinutost zbog prvostepene, oslobađajuće presude Haškog tribunala Vojislavu Šešelju, ocijenivši da će negativno djelovati na mir, pomirenje i dobrosusjedske odnose u širem području jugoistočne Evrope.

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: autograf.hr)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: autograf.hr)

Tvrdeći da su važni svjedoci u slučaju Šešelj bili zastrašivani, potkupljvani i ometani, Grabar-Kitarović je u pismu, objavljenom na njenom zvaničnom sajtu, kaže da su u tom kontekstu prvostepena presuda dodatno „pravno upitna i sa stanovišta njene vjerodostojnosti sasvim kompromitujuća“.

„Očekujemo ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s MKSJ, nego i da se prestane ignorisati činjenica da se spram svjedoka u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način i u mjeri da je MKSJ našao potrebnim podići optužnicu protiv za to odgovornih“, piše Grabar-Kitarović.

Ova presuda je, smatra ona, opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se, kako navodi, „vojni ciljevi nastoje ostvariti sprovođenjem genocida i etničkog čišćenja temeljem nacionalističke ili rasističke ideologije i zločinačko-huškačke propagande“.

Oslobađanje Šešelja je, prema njenom mišljenju, „protivno ranijim činjenično-pravnim utvrđenjima mjerodavnih vijeća MKSJ, s obzirom na oružani sukob na području Hrvatske, te predstavlja apsolutno nepoštovanje žrtava i njihovih patnji koje još intenzivno traju“.

Grabar-Kitarović je navela da presuda Šešelju u hrvatskoj javnosti izazvala konsteranciju, ali i „duboko razočaranje u sam MKSJ, koji se u ovom slučaju pokazao očito neotporan na zloupotrebu međunarodnog javnog i krivičnog prava“.

„Ono će, isto tako, negativno djelovati na mir, pomirenje i dobrosusjedske odnose u širem području Jugoistočne Evrope i svim kriznim žarištima svijeta. Ovom prvostepenom presudom jednog sudskog veijća duboko je poljuljano povjerenje u MKSJ i razloge zašto ga je Savjet bezbjednosti UN osnovalo“, navela je hrvatska predsjednica.

Ovakva presuda, smatra ona, stvara negativni presedan čije posljedice mogu izaći izvan okvira samog MKSJ i kontaminirati ukupnu percepciju svjetske javnosti o značenju, dometima i smislu međunarodnog krivičnog prava.

Osim Banu, pismo je upućeno predsjedniku Generalne skupštine UN Mogensu Liketoftu i predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti UN Liu Đieiju, a biće dostavljeno svim državama članicama UN kao dokument GS UN i SB UN.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Nije Hrvatima do Šešelja, njima je do pranja sopstvene …

Presuda Šešelju temelj za ukidanje Efbiha?

Hag: Šešelj nije ni za šta kriv!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: