Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvatska postavlja uslove Srbiji za otvaranje Poglavlja 23

Datum objave: petak, 18 marta, 2016
Veličina slova: A- A+
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da Srbija mora ispuniti uslove koje se tiču ljudskih prava, saradnje sa Haškim tribunalom i reforma pravosuđa

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da Srbija za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 mora da poštuje manjinska prava, sarađuje s Haškim tribunalom i reformiše pravosuđe što uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, prenela je televizija N1.

„Podržavamo napore Srbije u približavanju EU. Uslovi koje Srbija mora ispuniti za otvaranje tako važnog poglavlja 23 su, među ostalima, poštovanje ljudskih prava (posebno manjinskih) u skladu s međunarodnim konvencijama i ratifikovanim međudržavnim sporazumima, puna saradnja s Haškim tribunalom i reforma pravosuđa, koja uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije“, navodi se u odgovoru hrvatskog ministarstva.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je danas da se za otvaranje poglavlja 23 i 24 čeka još odobrenje Hrvatske i da Zagreb može da uspori evropske integracije Srbije, ali da to ne bi bila dobra poruka.

Kada je reč o konkretnim zahtevima koje Hrvatska ima u pogledu otvaranja poglavlja 23, Joksimović je rekla da je reč o pitanjima koja nisu dovoljno krupna da bi se odlagalo otvaranje.

Srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji sporna je tačka u hrvatsko-srpskim odnosima. Još je bivša vlada najavila da će Hrvatska njegovim ukidanjem usloviti pregovore Srbije s EU. Hrvatska smatra da se Srbija tim zakonom proglasila „mini Hagom“.

Večernje Novosti
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top