Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska ombudsmanka: Relativizacija zločina NDH otvara prostor mržnji

Hrvatski ombudsman Lora Vidović upozorila je danas da relativizacija zločina ustaške tvorevine NDH narušava temeljne vrednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji, te da je za to, kako je navela, kriva vlast koja mora da obezbedi poštovanje i primenu Ustava.
Zagreb (Foto Marko Lakić)
Zagreb (Foto Marko Lakić)
Vidović je u saopštenju objavljenom na sajtu ombudsmana istakla da je za to stanje najodgovornija vlast koja mora da preuzme odgovornost za poštovanje i primenu Ustava, ali je dužna i da se pridržava zakona i da „stane na put ponašanjima” kojima se simbolički ili direktno podržava ili veliča NDH i negiraju ili umanjuju zločini koje je ona proizvela.

„Treba jasno istaći da je prema Ustavu državni suverenitet Hrvatske nastao nasuprot proglašenju NDH, da je NDH suprotstavljena savremenoj Hrvatskoj, kao i da je Hrvatski sabor Deklaracijom o antifašizmu 2005. godine potvrdio antifašističku demokratsku utemeljenost i opredijeljenost Hrvatske te pozvao na potrebu afirmacije i njegovanja antifašističkih vrednosti”, istakla je ombudsmnka.

Kako je dodala potrebno je „uvažiti zahteve predstavnika romske, srpske i jevrejske zajednice i antifašističkih udruženja i time stvoriti uslove za održavanje jedinstvene komemoracije, kojom bi se na primeren način odala počast žrtvama i izrazila solidarnost sa zajednicama stradalima od ustaškog režima, a Spomen područje Jasenovac ispunilo svoju ulogu – podsećalo na strahote koje je čovek u stanju da učini čoveku”, rekla je ona.

„Pojave negiranja karaktera NDH i razmera zločina ustaškog režima, isticanja simbola u javnom prostoru ili korišćenje sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije, u hrvatskom su društvu toliko učestale, da su gotovo prećutno prihvaćene”, ocenila je Vidović.

Kako je rekla negiranje zločina počinjenih u NDH ili njihovih razmera, negiranje je prošlosti prepune mržnje i nasilja prema Romima, Srbima, Jevrejima i političkim protivnicima ustaškog režima.

„Ono ohrabruje, a ponekad i jeste, govor mržnje koji vodi ka diskriminaciji, pa i nasilju prema pripadnicima ovih grupa. Time se neguje kontinuitet mržnje – i narušavaju vrednosti jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava, na kojima počiva Ustav Republike Hrvatske”, zaključila je ombudsmanka.

Ona je dodala da je edukacija nužna, kao i razvijanje tolerancije i kulture istorijskog sećanja, na šta je ukazalo i istraživanje sprovedeno među učenicima završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj, prenosi Tanjug.

Izvor:  POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: