fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрватска: Несуђени ратни злочинци сада су милионери

Хрватски генерали у пензији и бивши хашки оптуженици, Анте Готовина, Иван Чермак, као и ратни злочинац и ражаловани генерал Мирко Норац, за кратко време су постали милионери јер њихова предузећа остварују огромне приходе.

Портал Index.hr пише да за генерале нема економске кризе.

Готовина је посао с морским производима и трговином почео пре шест година у малој хладњаци у задарској Гашеници да би до данас његово предузеће доживело стреловит успон, какав је ретко виђен у хрватској привреди, наводи Индеx.
Портал преноси податке да је у првој години пословања приход износио 245.000 куна (око 34.000 евра), да би у 2017. години приход био на готово 50 милиона куна (око седам милиона евра), а добит 6,9 милиона куна (нешто мање од милион евра).

Предузеће Готовине данас се процењује на око 100 милиона куна, а запошљава више од 70 запослених.

Index. наводи да су успону Готовининог посла допринели велики кредити које је добио, као и ширење концесија на узгој морских производа.

Други генерал који се може похвалити добрим пословним резултатима је Иван Чермак, који се више од 20 година бави нафтом и плином, а сада се бацио и на некретнине.

Croduh Plin у 2017. години имао је приход од 1,5 милијарди куна (двеста милиона евра), а добит 12,8 милиона куна (око 1,8 милиона евра), а Цродуx деривати приход од готово четири милијарде куна, с добити од 89,4 милиона куна (више од 12 милиона евра). Прошле године Чермак је основао и једну фирму за изнајмљивање и управљање некретнинама.
А шта Вучић каже о одликовању Готовине и Маркача

Та фирма је прошле године купила једну од најатрактивнијих некретнина у Загребу – девастирани објект Загребацке банке у Паромлинској улици за 75,4 милиона куна, наводи Index.

Осуђени ратни злочинац и ражаловани генерал Мирко Норац, судећи према потезима владе Андреја Пленковића и његових министара, већ је рехабилитован, а однедавно има разлога и за задовољство због властитог пословног успеха, наводи Индеx.

Наиме, пре три године Норац је отворио фирму за обезбеђење Noku Security, која, иако је на тржишту конкуренција жестока, тренутно послује сјајно.
Kо хоће да глуми “четника”? Плаћа се дупло!

Прошле године имали су приход од 16,6 милиона куна (око 2,4 милиона евра) што је невероватан скок од готово 200 посто с обзиром на то да су у оснивачкој 2016. години имали приход од 5,6 милиона куна.

Због правоснажних пресуда Норац није могао да буде директор предузећа, већ је оснивач његов отац.
Анте Готовина постао државни функционер!

Kако наводи Index, пословни узлет Норац може захвалити државним фирмама, међу којима су Хрватски завод за пензионо осигурање, Државна ревизија, ХАНФА, Хрватске поште и други, које су га ангажовале за послове обезбеђења.

Анте Готовина је с Младеном Маркачем правоснажно ослобођен крајем 2012. године оптужби хашког тужилаштва, када је Жалбено веће Трибунала у Хагу преиначило првостепену пресуду којом су били осуђени за прогон српског становништва из Kнинске крајине 1995. у акцији “Олуја”.

Чермак се такође нашао на оптуженичкој клупи у Хагу, али је после вишегодишњег судења, 2011. ослобођен оптужби.

Извор: ТАНЈУГ

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: