fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska: Nesuđeni ratni zločinci sada su milioneri

Hrvatski generali u penziji i bivši haški optuženici, Ante Gotovina, Ivan Čermak, kao i ratni zločinac i ražalovani general Mirko Norac, za kratko vreme su postali milioneri jer njihova preduzeća ostvaruju ogromne prihode.

Portal Index.hr piše da za generale nema ekonomske krize.

Gotovina je posao s morskim proizvodima i trgovinom počeo pre šest godina u maloj hladnjaci u zadarskoj Gašenici da bi do danas njegovo preduzeće doživelo strelovit uspon, kakav je retko viđen u hrvatskoj privredi, navodi Index.
Portal prenosi podatke da je u prvoj godini poslovanja prihod iznosio 245.000 kuna (oko 34.000 evra), da bi u 2017. godini prihod bio na gotovo 50 miliona kuna (oko sedam miliona evra), a dobit 6,9 miliona kuna (nešto manje od milion evra).

Preduzeće Gotovine danas se procenjuje na oko 100 miliona kuna, a zapošljava više od 70 zaposlenih.

Index. navodi da su usponu Gotovininog posla doprineli veliki krediti koje je dobio, kao i širenje koncesija na uzgoj morskih proizvoda.

Drugi general koji se može pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima je Ivan Čermak, koji se više od 20 godina bavi naftom i plinom, a sada se bacio i na nekretnine.

Croduh Plin u 2017. godini imao je prihod od 1,5 milijardi kuna (dvesta miliona evra), a dobit 12,8 miliona kuna (oko 1,8 miliona evra), a Crodux derivati prihod od gotovo četiri milijarde kuna, s dobiti od 89,4 miliona kuna (više od 12 miliona evra). Prošle godine Čermak je osnovao i jednu firmu za iznajmljivanje i upravljanje nekretninama.
A šta Vučić kaže o odlikovanju Gotovine i Markača

Ta firma je prošle godine kupila jednu od najatraktivnijih nekretnina u Zagrebu – devastirani objekt Zagrebacke banke u Paromlinskoj ulici za 75,4 miliona kuna, navodi Index.

Osuđeni ratni zločinac i ražalovani general Mirko Norac, sudeći prema potezima vlade Andreja Plenkovića i njegovih ministara, već je rehabilitovan, a odnedavno ima razloga i za zadovoljstvo zbog vlastitog poslovnog uspeha, navodi Index.

Naime, pre tri godine Norac je otvorio firmu za obezbeđenje Noku Security, koja, iako je na tržištu konkurencija žestoka, trenutno posluje sjajno.
Ko hoće da glumi “četnika”? Plaća se duplo!

Prošle godine imali su prihod od 16,6 miliona kuna (oko 2,4 miliona evra) što je neverovatan skok od gotovo 200 posto s obzirom na to da su u osnivačkoj 2016. godini imali prihod od 5,6 miliona kuna.

Zbog pravosnažnih presuda Norac nije mogao da bude direktor preduzeća, već je osnivač njegov otac.
Ante Gotovina postao državni funkcioner!

Kako navodi Index, poslovni uzlet Norac može zahvaliti državnim firmama, među kojima su Hrvatski zavod za penziono osiguranje, Državna revizija, HANFA, Hrvatske pošte i drugi, koje su ga angažovale za poslove obezbeđenja.

Ante Gotovina je s Mladenom Markačem pravosnažno oslobođen krajem 2012. godine optužbi haškog tužilaštva, kada je Žalbeno veće Tribunala u Hagu preinačilo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. u akciji “Oluja”.

Čermak se takođe našao na optuženičkoj klupi u Hagu, ali je posle višegodišnjeg sudenja, 2011. oslobođen optužbi.

Izvor: TANJUG

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: