fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvatska: Mentalno stanje nacije -250.000 zavisnika o alkoholu

Najčešća zavisnost u Hrvatskoj je alkoholizam, a prema najnovijoj publikacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mentalnom zdravlju nacije, ima oko 250.000 uglavnom muških zavisinika od alkohola

Depositphotos
Depositphotos

Od tih 250.000 alkoholičara samo osam odsto se leči, rekao je psihijatar Ante Bagarić, prenela je Hina.

Zavisnika od alkohola ima četiri puta više među muškarcima u odnosu na žene, koje na psihijatrijskom lečenju završavaju najčešće zbog depresije.

Polne razlike prisutne su i u broju samoubistava i načinima izvršenja.

Gotovo sva samoubistva počinjena vatrenim oružjem i eksplozivom registrovana su kod muškog pola, dok su žene sklonije samotrovanju. Bagarić smatra da je i tu na delu jak uticaj socijalnih faktora i grupne psihodinamike.

Publikacija o mentalnom stanju nacije pokazuje da su mentalni poremećaji na četvrtom mestu među vodećim skupinama bolesti u Hrvatskoj.

U tom segmentu, napominje Bagarić, Hrvatska prati evropske trendove, najčešći su anksiozni poremećaji, poremećaji raspoloženja, te oni povezani s uzimanjem psihoaktivnih supstanci.

Četvrtina građana Hrvatske ima mentalne smetnje s dijagnozom nekog psihičkog poremećaja, druga četvrtina ima „manje izražene psihičke smetnje“, dok ogroman broj osoba uopšte nije svestan problema.

„Znaju da im nešto smeta, da se osećaju loše, da ne mogu funkcionisati, ali ne znaju uzrok, naziv i tok tih bolesti“, kaže Bagarić.

Posebno osetljiv deo društva su starije osobe koje se teško prilagođavaju brzim promenama u društvu, nesigurne su, često frustrirane i rezignirane.

S vremenom to zaostajanje postaje sve veće i takve osobe bivaju isključene iz svih važnih društvenih procesa, zaključio je Bagarić, prenosi Hina.

Izvor: TANJUG

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: