fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska i dalje ide ustaškim stazama Pavelića i Tuđmana

Za_dom_spremniDirektor Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je danas Srni da ustaški poklici „Za dom spremni“, koji se opet glasno čuju u centru Zagreba, rječito govore da se Hrvatska nikada nije potpuno odrekla ustaške i fašističke prošlosti.

Štrbac je naglasio da zabrinjavaju proustaški i profašistički stavovi pojedinih članova Vlade Hrvatske koje su oni iznosili i prije zvaničnog imenovanja, a za koje javnost, posebno polumilionska populacija ratnih veterana, očekuje da u skladu s njima sada postupaju.

„Neki od njih su obećavali da će se vratiti `tradicionalnim vrijednostima`, znači, osnivačima Nezavisne Države Hrvatske, izvornom Anti Paveliću iz 1941. godine i Franji Tuđmanu iz 1991. godine i dio javnosti očekuje da oni ostanu na tim obećanjima“, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, cilj potezanja parola iz prošlosti kod pobjednika i gubitnika proteklih izbora u Hrvatskoj jeste da pokažu da su samo baš oni vjerni državi Hrvatskoj koju je napravio Pavelić, a da su Srbi trenutno tu tek moneta za njihovo međusobno potkusurivanje.

„Srbi su sad tu koleteralna šteta jer nisu direktno napadnuti, nego se oni međusobno prepucavaju ko je sad vjerniji domovini“, smatra Štrbac.

On je dodao da mu se čini da Hrvatska nije mogla da dobije goru vladu od one koju je dobila sada i ukazao da mnogi dobri poznavaoci prilika tvrde da iza koalicije „Most“, zapravo, stoji Katolička crkva u Hrvatskoj.

Što se tiče Srba, Štrbac naglašava da njima ne može biti gore nego što im je bilo u vrijeme vlade Zorana Milanovića, podsjećajući da je i ranije govorio da što je vlast u Hrvatskoj desnije orijentisana to je Srbima jasnije šta oni žele.

Kada je dalje riječ o ćirilici, Štrbac je rekao da je očito da će ona i u budućnosti ostati predmet manipulacije, posebno kada se ima u vidu izjava rektora Univerziteta u Zagrebu Damira Borasa.

„Imate ovaj manevar rektora koji jako mudro daje smjernice kako vratiti ćirilicu i dobiti neke pozitivne poene u svijetu, koji će se pripisati sadašnjoj Vladi. Hajde proglasimo ćirilicu svojim pismom, uvedimo je u škole, jer dok god budemo govorili da je to srpsko i četničko pismo biće problema“, podsjetio je Štrbac na tu inicijativu.

Štrbac je rekao da je Boras mogao ovo reći i prije pet i deset godina, ali je izjava, ne slučajno, data nedavno.

„Da je to rekao u vrijeme lijeve vlade to ne bi imalo takvog odjeka, a sada ga ima i ide na ruku, ne ovim lijevim nego ovim desnim i olakšava im situaciju“, rekao je Štrbac.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: