fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska finansira negatore ustaških genocida

Od ukupno 490.000 kuna namijenjenih za aktivnosti udruženja koje se bave ‘stradalnicima i sudionicima Drugog svjetskog rata’, Ministarstvo branitelja Hrvatske je tek petinu sredstava dodijelilo udruženjima s antifašističkim predznakom.

Kako javlja Antifašistički Vjesnik, posljednjim konkursom ministarstva najviše su profitirala udruženja koje se bave rehabilitacijom ustaštva, provođenjem ‘politike pomirenja’ i zbrajanjem ‘posljeratnih žrtava’. Najveći dobitnik s iznosom od 100.000 kuna je Udruženje za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945., čiji se članovi bave istraživanjem partizanskih zločina nakon rata, identifikacijom žrtava i organizacijom svečanih komemoracija, otvaranjem spomen-sobe za žrtve, radovima na istraživanju jama u Maceljskoj šumi i organizacijom hodočašća pod nazivom ‘Križni put – stopama pobijenih’. To udruženje je najveću pažnju privuklo prije dvije godine, kada im je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila proslijediti dio novca dobijenog od države za predsjedničku kandidaturu. Antifašistički Vjesnik podsjeća da je predsjednik udruženja bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Bačić, što nije njegova jedina spona s vladajućom strankom. Svojevremeno su posebno priznanje dodijelili Andriji Hebrangu, počasni im je član bivši ministar iz redova HDZ-a, predsjednik notornog Etičkog sudišta (HNESZvonimir Šeparović, a tu su i neki niže rangirani HDZ-ovci, poput Zorana Grgurovića ili ratnog sekretara za iseljeništvo HDZ-a, bivšeg pomoćnika ministra za iseljeništvo, Damira Borovčaka.

Među dobitnicima buѕetskog novca po prvi put se našlo i Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. To udruženje, čiji se članovi otvoreno zalažu da se iz preambule Ustava izbaci ZAVNOH i uvrsti NDH, do sada se finansirala isključivo putem donacija pravnih i fizičkih lica te prodajmo knjige ‘Jasenovački logori – istraživanja’ u kojoj se, među ostalim, navodi: ‘Zatvorenici u logor nisu dovođeni da bi bili ubijani. Uzroci smrti bili su bolest, odmazde i kazne na pojedine prestupe te partizanski i saveznički napadi… Niko u logor nije dospio, niti bio ubijen, samo zato što je Srbin ili pravoslavac… Desetljeća u kojima se o Jasenovcu nije moglo normalno istraživati i razgovarati stvorila su od tog logora propagandni mit protiv kojeg se teško boriti.’ Ako je suditi prema objavljenim rezultatima konkursa Ministarstva branitelja, iznos od 50.000 kuna potrošiće na dokazivanje svoje teorije da je Jasenovac za vrijeme ustaša bio radni, a logor smrti tek za vrijeme komunista iako ne postoje dokazi da je jasenovački logor nakon 1945. godine uopšte postojao.

Kako su Novosti već pisale, članovi Društva, na čijem se čelu nalazi Stjepan Razum, katolički sveštenik zaposlen u Hrvatskom državnom arhivu, osim genocida počinjenog nad Srbima otvoreno negiraju i holokaust. Razum je na svom Facebook-profilu tokom 2017. godine u nekoliko navrata objavio video-priloge u kojima se rehabilituje politika Adolfa Hitlera i negira postojanje plinskih komora u Aušvicu. Jedan od njih upotpunio je i statusom: ‘Ne radi se o podmetanju samo Hrvatima u Jasenovcu, već se to isto radi i Nijemcima s Aušvicom’.

Upitan za komentar o tim postupcima, Razum je tada odgovorio: ‘Bogu sam zahvalan što živim u Republici Hrvatskoj, koja je slobodna i demokratska država, a blagodati toga su da slobodno mislimo, slobodno govorimo, slobodno se koristimo Fejsbukom, slobodno komentarišemo, slobodno iztražujemo, slobodno se bavimo naučnim radom, slobodno propitujemo, slobodno se čudimo, slobodno čestitamo… Nadam se da nisam neko vrieme ‘prospavao’, u kojem bi neka od ovih sloboda bila ukinuta. Ako bi to bilo tačno, molim Vas, upozorite me na to, kako bih se mogao prilagoditi novim zakonskim okolnostima.’

Ako je suditi prema potezu Ministarstva uprave koje je pod vodstvom SPD-ovog Arsena Bauka 2015. godine dopustilo registraciju Razumovog udruženja, a sada i Ministarstva branitelja Tome Medveda koje joj je dodijelilo budžetski novac, čini se da taj sveštenik nema razloga za prilagođavanje novim okolnostima. Naime, one su se prilagodile njemu i njegovim istomišljenicima.

Autor: Tamara Opačić

Izvor: PORTAL NOVOSTI

Vezane vijesti:

Falsifikator među narodima | Jadovno 1941.

Hrvatsko poigravanje Jasenovcem | Jadovno 1941.

Top-lista revizionista | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: