Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvatska daje legitimitet fašističkim izjavama

Datum objave: nedelja, 12 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof izjavio je da podržžava apel da hrvatska Vlada smijeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog njegovih proustašških stavova, ističući da je problem i što se u Hrvatskoj daje legitimitet fašističkim izjavama.

Efraim Zurof Foto: TANJUG
Efraim Zurof Foto: TANJUG

“Inicijativa da se u vojsku uvede pozdrav `za dom spremni` i učenje da se pozitivno gleda na ustašški režim, znači da je neššto veoma, veoma pogreššno u Hrvatskoj. A Vlada ne čini niššta i pored sve kritike, inicijative intelektualaca iz Francuske i našših protesta. Režim koji je počinio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima nije osuđen na pravi način””, rekao je Zurof.

On ocjenjuje da je nepojmljivo kako neko ko podržžava ili izražžava nostalgiju za ustašškim pokretom uopššte možže da bude ministar u vladi zemlje koja je članica EU.

“On /Hasanbegović/ nije rekao da je napravio greššku zato što je bio mlad, već je davao izjave iz kojih se vidi da ima simpatije prema desničarima””, kažže Zurof.

On je ponovio da se Hasanbegović višše identifikuje sa Blajburgom, nego sa Jasenovcem, prenose beogradski mediji.

Zurof kaže da je Balkan “supa koja ključa i nikada ne znate kada će da provri”.
“Ako provri i prospe se, biće velikih nevolja. Dio problema je ekonomski, jer ššto manje ekonomskog napretka imate, višše političkih problema dolazi, a samim tim su veće ššanse za okretanje desničarskim grupama i partijama, čija je ideja korišštenje sile da bi se riješšili problemi”, navodi on.

Zurof dodaje da sve zemlje Balkana nemaju jaku demokratsku tradiciju, ali bi jačanje ekonomije i tolerancije moglo da pomogne.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top