fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatska će tražiti ratnu odštetu od Srbije

Hrvatska vojska
Hrvatska vojska

Hrvatska će uskoro podneti zahtev za ratnu odštetu od Srbije, saznaje „Politika” u diplomatskim krugovima u Zagrebu. Čak se razmišlja o tome i da branitelji podnesu pojedinačne tužbe, ali se još traži pravni način da se to uradi.

U Hrvatskoj je, kako primećuju ove strane diplomate, uveliko na delu revizija istorije. Iako ovde svi, pa i branitelji iz šatora u Savskoj koji su pre neki dan uzvikivali „Za dom spremni”, energično odbijaju optužbe da imaju veze sa ustašama, odnosno da pravdaju zločine iz Drugog svetskog rata, jedan zapadni diplomata nam priča da je nedavno posetio spomen-park Jasenovac i primetio je neke promene u postavci u odnosu na prošlu posetu. Naime, film koji se sada pušta o Jasenovcu nije onaj isti koji su nekada posetioci mogli da vide. U novom filmu se, kaže, relativizuju zločini u ovom logoru i pokušavaju da opravdaju. Zvanični Zagreb govori o 88.000 ubijenih, iako imenovanih ima 135.000. Taj umanjeni broj, nažalost, prihvataju i neki srpski intelektualni krugovi u Hrvatskoj.

Na temeljima nove istorije ovde se vaspitavaju i deca. Knjiga „Domovinski rat” deo je nastavnog plana za više razrede osnovne škole, a kako saznajemo, u pripremi su i novi udžbenici sa revidiranom istorijom Prvog i Drugog svetskog rata. Kritičkih tonova na ono što se dešava u Hrvatskoj ipak ima. Naši sagovornici kažu da su svoj glas protiv ove revizije istorije digli pojedini istoričari mlađe generacije.

Strasti oko odlaska ministra branitelja Mije Crnoje koji je na toj dužnosti bio svega dva dana još se ne stišavaju. Iako je izgledalo da je spisak njegovih prevara iscrpljen pokazalo se da nije tako. Juče su novine donele priču da mu je na osnovu lažne dokumentacije Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje isplatio veliku svotu novca na ime naknade plate za bolovanje zbog čega se pod istragom našla jedna službenica ovog zavoda.

Ali, mnogo više nego Crnojem, ovdašnji mediji se bave novim premijerom Tihomirom Oreškovićem ne štedeći reči kritike na njegov račun. U podsmešljivom tonu govore o tome kako je Crnoja dobio 28 sati (toliko se pregovaralo o njegovoj sudbini) kao da se odlučivalo hoće li Hrvatska napasti Rusiju. „Za dva dana vas raketa može poslati na Mesec”, primećuje duhovito portal Indeks.

Iza ove duhovitosti ipak provejava zabrinutost da Hrvatska nije dobila premijera kojim bi se ponosila. Nazivaju ga kolebljivcem koji je pokleknuo i na lako rešivom slučaju pokazao da je samo predsednik, ali ne i šef vlade. U najboljem slučaju je, kako kažu, finansijski direktor vlade koju vodi Tomislav Karamarko, a smiruje Božo Petrov.

Orešković se, pak, pravda da je Crnoja „kao branitelj koji se borio za ovu državu zavredio malo pažnje pa smo mu zato dali dva dana”.

Umesto Crnoje ministarstvo će privremeno voditi Vesna Nađ, članica Milanovićevog SDP-a jer još nije razrešena dužnosti. Tako će se, kažu, bar na nekoliko dana ostvariti želja lidera Mosta Bože Petrova o velikoj tripartitnoj koalicionoj vladi.

(Politika)

Izvor: SRBIN INFO

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: