Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvatima neshvatljivo: Zagrebčanka u redovima Islamske države

Uz jedan nacionalistički i vjersko-šovinistički duh, karakterističan za Hrvatsku, Večernji list piše o katolkinji koja je prešla na islam i priključila se borbi Islamske države u Siriji.

Prema javnom izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske, na području koje je pod kontrolom Islamske države boravilo je sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo – šestoro s dvojnim i nikada nisu trajno živjeli u Neovisnoj Republici Hrvatskoj (NDH), dok je tridesetogodišnja Dora Bilić rođena Hrvatica, koja se preobratila u islam.

Zagrepčanka iz ugledne porodice, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom na islam, onaj radikalni. Prema dostupnim informacijama, Dora Bilić je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nakon što je shvatila da joj te studije “ne predstavljaju izazov”, edukovala se za posao fizioterapeutkinje, piše Večernji list.

FIZIOTERAPEUT I KATOLIK

Govori nekoliko stranih jezika, voljela je da putuje Evropom i posjećuje muzeje, a prekretnica u njezinom životu događa se s odlaskom u London, gdje upoznaje budućeg supruga, tada još hrišćanina. Ipak, njen odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa radikalnim muslimanskim organizacijama.

Njegov utjicaj bio je na Doru veoma snažan pa se i ona odriče svoje vjere i prelazi u islam. Brak, međutim, nije potrajao. Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman.

Stoga je nakon razvoda, krajem 2012, odlučila da potraži nekog po svom ukusu, znatno radikalnijeg, pa ga je i pronašla u ozloglašenoj Gornjoj Maoči u Bosni poznatoj i kao uporište vehabija.

Večernji list navodi da je u Gornjoj Maoči srela izvjesnog Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vrijeme sa suprugom i djecom živio u selu blizu Brčkog. Nakon susreta s Dorom, taj je brak postao prošlost pa se par ubrzo prebacio u Siriju, a neki izvori spominju i da je dobio zajedničko dijete.

Prema izvještaju SOA-e, tamo je Dora 2014. i ranjena u napadima koalicionih aviona koji su bombardirali položaje ID-a. Neki izvori spominju i Avdićevo ranjavanje.

Te vijesti zaprepastile su sve one koji poznaju porodicu Bilić – Dorin otac, poznati poljoprivredni stručnjak, majka arhitekta, brat diplomirani pravnik, baba magisar farmacije, djed inženjer elektrotehnike, mahom su vrhunski intelektualci koji i danas nose teški teret izbora njihove ćerke, sestre, unuke i neshvatljive transformacije u džihadistu.

Njena porodica je u izjavi za Večernji list poručila kako je Dora iskorištena za propagandu te kako osuđuju svaki, pa i islamski, radikalizam i terorizam.

BILA JOŠ JEDNA, KUKU TI JE NADBISKUPU

Zanimljivo, SOA-in izvještaj ne spominje još jednu Hrvaticu u redovima ID-a, o čemu se pročulo kada je u septembru 2011. u napadu američke bespilotne letjelice poginuo jedan od vodećih svjetskih terorista Anvar al-Avlaki.

Ubrzo potom, danski obavještajac Morten Storm u javnost je izišao s pričom da ih je do Al-Avlakija dovela njegova mlada žena, Hrvatica koja se sada zove Amina, živi u Jemenu i želi da postane bombaš samoubica.

Večernji list tada je saznao da se iza imena Amina krije Bjelovarčanka Irena Horak, što su tada potvrdili i članovi njezine neutješne porodice. No, pet godina poslije, “Al Kaidinoj nevjesti” se gubi svaki trag.

Izvor: FRONTAL

Vezane vijesti:

ISIL ponovo prijeti Balkanu | Jadovno 1941.

Na Balkanu 400.000 poklonika „Islamske države“ – BiH prednjači

Srbi, nismo vas zaboravili, platićete krvlju! | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: