Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvati su stvorili pakao na zemlji – Jasenovac

Datum objave: nedelja, 23 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti – to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti, ističe izraelski ekspert za Holokaust Gideon Grajf

Ulaz u logor Jasenovac
Ulaz u logor Jasenovac

Razgovarala: Zorica SIMEUNOVIĆ

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta “Šem olam” Gideon Grajf ističe da je koncentracioni logor Jasenovac bio “pakao na Zemlji koji su stvorili Hrvati” i upozorava na nastojanja da se izbriše i revidira istorija, što “liči na pokušaje da se ukine Holokaust”.

U intervjuu Srni Grajf kaže da se konclogor Jasenovac i druga gubilišta iz njegovog “sistema” razlikuju od ostalih nacističkih logora zato što su mučenja u Jasenovcu bila mnogo monstruoznija nego u Aušvicu i ostalim nacističkim logorima, te i zbog činjenice da u njima nisu učestvovali njemački vojnici.

On smatra da hrvatska Vlada i neki istoričari i dalje pokušavaju da krivotvore činjenice i nastavljaju sa revizijom istorije logora Jasenovac i drugih gubilišta.

Grajf ističe da se “pred hrvatskim poricanjem istine o zločinu počinjenom u ovom logoru ne smije više ćutati”, jer je “nekoliko stotina hiljada nevinih ljudi, žena djece i muškaraca” na najsvirepiji mogući način pobijeno i mučeno u ovom, ali i drugim logorima širom tadašnje Hrvatske, “te da je postojao poseban sistem, odnosno logor za mučenje djece”.

“Na zvaničnoj komemoraciji održanoj u aprilu 2015. godine hrvatski premijer Zoran Milanović obratio se prisutnim antifašističkim organizacijama i preživjelim logorašima i rođacima žrtva, ali desničarski predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar nije se ni pojavila na komemoraciji”, podsjeća Grajf.

On naglašava da “priča o ubijenima u Jasenovcu nije samo priča o smrti – to je priča o najgoroj vrsti okrutnosti, zlu, sadizmu i nehumanosti”.

“Počinioci zločina uživali su u zvjerstvima i patnjama svojih žrtava i neprestano su razvijali nove načine mučenja i nanošenja boli”, napominje Grajf i dodaje da u Jasenovcu “smrt sama po sebi nije bila dovoljna”.

Glavni istoričar izraelskog Instituta za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje Holokausta “Šem olam” Gideon Grajf kaže da je poražavajuće to što mnoge njegove kolege istoričari ne znaju ništa o Jasenovcu.

“Čak ne znaju ni u kojoj je državi se dogodio, a kamoli da ga lociraju! A istorija ubijenih u Jasenovcu nije samo istorija smrti, već istorija o zvjerstvima, zlu, sadizmu i nečovještvu. U koncentracionim logorima koje su vodili Hrvati smrt je smatrana vrhunskom vrijednošću”, navodi Grajf za Srnu.

Grajf, izraelski ekspert za Holokaust, govoreći o najvećem koncentracionom logoru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, zaključuje da su “hrvatske ruke potpuno prekrivene krvlju na stotine hiljada nevinih Srba, Roma i Jevreja”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sličnosti u obrascu zločina u Jasenovcu i Aušvicu | Jadovno …

„Jasenovac gori od Aušvica, kanonizacija Stepinca zločin …

Prikazan film „Život bijeljinski Jevreja“ | Jadovno 1941.

Stručnjak za holokaust u RS | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Hrvati su stvorili pakao na zemlji – Jasenovac“

Buba kaže:

Ubijali Rome pravoslavne vjere,a najviše pobili Srba 1000000

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top